Extra geld voor onderzoeken via NWO

Het kabinet trekt de komende jaren extra geld uit voor zowel fundamenteel onderzoek als toegepast onderzoek in de topsectoren. De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) krijgt een extra bedrag oplopend tot 100 miljoen structureel. De komende jaren komt daar nog eens eenmalig 50 miljoen bovenop voor onderzoek binnen de topsectoren.

Foto: Roel Rozenburg - Minister Kamp en staatssecretaris Dekker 'testen' Carice, een elektrische auto die is ontwikkeld door studenten van de TU Delft.

Versterken concurrentievermogen economie

Het extra geld past in de ambitie van het kabinet om het concurrentievermogen van de Nederlandse economie te versterken. Om Nederland in de top vijf van kenniseconomieën in de wereld te houden wil het kabinet wetenschap en bedrijfsleven meer aan elkaar verbinden én ruimte bieden aan vrij en ongebonden onderzoek.

Snellere computers dankzij Majorana-deeltje

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW): 'Het is belangrijk om de wereld om ons heen beter te begrijpen en vaak kunnen we met die kennis ook nieuwe technieken ontwikkelen. Neem de ontdekking van het Majorana-deeltje. Dit onderzoek van TU Delft was misschien niet gericht op nieuwe toepassingen, maar leidt er wel toe dat de high tech sector straks snellere computers kan maken. Door de investering van 100 miljoen euro via NWO te verdelen, zorgen we dat middelen terecht komen bij de beste onderzoekers.'

Stimuleren innovatie in het MKB

Om het bedrijfsleven te laten profiteren van kennis en innovatie dient NWO binnen haar huidige budget van 625 miljoen euro jaarlijks 275 miljoen euro te besteden aan onderzoek binnen de topsectoren. Minister Kamp van Economische Zaken (EZ): 'We willen het bedrijfsleven en de kennissector beter dan ooit met elkaar verbinden. Juist voor het MKB liggen hier nog grote kansen.' Daarom kondigde de bewindsman de MKB Innovatiestimuleringsregeling Topsectoren aan. Hiermee wordt 22 miljoen extra uitgetrokken voor MKB’ers die verbinding zoeken met de onderzoekswereld. Met deze regeling kunnen ondernemers bijvoorbeeld gezamenlijk een product of techniek verder ontwikkelen waar dat voor hen alleen te duur of ingewikkeld zou zijn. Ook voor een haalbaarheidsstudie of voor (tijdelijke) inhuur van hooggekwalificeerd personeel kan de regeling van pas komen.

Meedoen in internationale onderzoeks- en innovatieprogramma's

Tot slot zorgt het kabinet dat er tussen 2014-2020 jaarlijks 55 miljoen euro beschikbaar is zodat Nederlandse onderzoeksinstellingen en Nederlandse bedrijven kunnen blijven meedoen aan een drietal internationale onderzoeks- en innovatieprogramma's. Minister Kamp: 'Nederlandse onderzoekers doen goed mee want van alle Nederlandse voorstellen wordt 25 tot 40 procent gehonoreerd. Voor iedere euro die we erin stoppen komt één euro veertig terug.'Voor deze grensoverschrijdende samenwerking zijn Europese subsidies beschikbaar, onder voorwaarde dat de nationale regering mee betaalt.