Voordracht europees erfgoedlabel

Kamp Westerbork en het Vredespaleis in Den Haag kunnen de titel Europees Erfgoed krijgen. De ministerraad heeft besloten deze twee historische locaties voor te dragen bij de Europese Commissie in Brussel.

Het kabinet neemt hiermee het advies van de Raad voor Cultuur over. De Raad stelde dat Kamp Westerbork en het Vredespaleis belangrijke, in zekere zin naar elkaar verwijzende gebeurtenissen uit de recente geschiedenis van Europa vertegenwoordigen. Het Vredespaleis is immers in het leven geroepen om het soort oorlog te voorkomen waar Kamp Westerbork zo pijnlijk van getuigt en moet blijven getuigen.

Het Europees Erfgoedlabel is een initiatief van de Europese Unie en wijst locaties aan die een sleutelrol hebben gespeeld in Europa en de totstandkoming van de Europese Unie. Het Europees Erfgoedlabel geeft een beeld van de gezamenlijke geschiedenis van Europa en wil hiermee bijdragen aan de overbrugging van de kloof tussen de Europese Unie en haar burgers. De gekozen locaties moeten zich vooral inspannen voor educatieve activiteiten gericht op jongeren.

Begin  2014 beslist de Europese Commissie of Kamp Westerbork en het Vredespaleis de titel Europees Erfgoed krijgen. Vanaf 2015 mag Nederland om het jaar twee aanvragen indienen, waarvan er één in aanmerking komt voor het label. Nederland heeft besloten dat voordrachten binnen een van de vier thema’s moeten vallen: Tolerantie en recht, Mobiliteit en maakbaarheid, Cultuur en sport, Geld en koopmanschap.