Ploumen waardeert Burundese inzet in Somalië

Het is prijzenswaardig hoe een land als Burundi, zeven jaar na een burgeroorlog, bijdraagt aan de VN-troepenmacht in Somalië. Dat zei minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking na afloop van haar werkbezoek in Burundi.

Nederland assisteert Burundi met trainingen voor militairen, onder andere in militaire ethiek. Daarnaast is Nederland betrokken bij de hervormingen van het leger en van de lokale politie.

Met ngo's en de verantwoordelijke Burundese ministers sprak Ploumen onder meer over de mensenrechten, persvrijheid, buitengerechtelijke executies, corruptie en over huiselijk en seksueel geweld. Nederland heeft eerder om opheldering gevraagd over een aantal buitengerechtelijke executies.

Jongeren
Verder bezocht de minister een boerencooperatie en sprak zij over seksuele rechten en zorg met jongeren. Nederland investeert dit jaar 3,8 miljoen euro in verbetering van de seksuele rechten en zorg in Burundi. Ruim 40 procent van de vrouwen in het Afrikaanse land zou graag anticonceptie willen gebruiken, maar heeft daar geen toegang toe.

Burundi was de laatste stop in een vierdaagse reis waarmee de minister zich op de hoogte liet stellen van de ontwikkelingen in de regio, de humanitaire situatie in het oosten van Congo, de Nederlandse inspanningen en de economische kansen. Tijdens gesprekken met ministers in Congo en met de president van Rwanda kwamen daarnaast ook de mensenrechten en seksueel geweld aan de orde.