Akkoord meerjarenbegroting op Eurotop

Minister-president Rutte zei na afloop van de Europese top over de meerjarenbegroting voor de periode 2014-2020 tevreden te zijn met het resultaat: 'Het nieuwe budget is lager dan het vorige en de afdrachtskorting van Nederland blijft behouden'.

Hiermee is de inzet van Nederland om te komen tot een sobere begroting gerealiseerd. De minister-president noemt het 'grote winst en een belangrijke mijlpaal' dat het EU-budget voor het eerst in de geschiedenis omlaag gaat. Hiermee wordt duidelijk dat de Europese samenwerking niet almaar groter, meer en duurder hoeft te worden. Als de lidstaten moeten bezuinigen, dan moeten we ook in de EU de broekriem aanhalen', aldus minister-president Rutte.

Korting afdracht Europese Unie

Nederland behoort tot de grootste nettobetalers van de EU. Daarom krijgt Nederland momenteel een korting op de afdracht van€ 1 miljard. De Nederlandse doelstelling om die te behouden, is gerealiseerd. Rutte benadrukt dat deze uitkomst niet vanzelfsprekend was en dat het oorspronkelijke commissievoorstel er heel anders uitzag. 'De huidige korting loopt automatisch af aan het eind van deze periode. We hebben er hard voor geknokt en we hebben het ook binnen gehaald, bijna, 1,1 miljard', aldus de minister-president.

Moderne en sobere begroting

Rutte noemt het budget voor de komende jaren naast sober ook modern. Uitgaven aan groei en innovatie stijgen, traditionele posten zoals structuurfondsen dalen. 'Daar hebben we ons sterk voor gemaakt. Want groei is nodig om uit de crisis te komen', aldus minister-president Rutte. Hij benadrukt dat Nederland meer had gewild maar noemt het resultaat zeer verdedigbaar. 'Je krijgt in onderhandelingen met 26 andere lidstaten nooit helemaal je zin.'

Rutte vat de opbrengst van de Europese Raad als volgt samen: een sobere meerjarenbegroting, gericht op groei, waarbij de Nederlandse afdrachtkorting behouden blijft. 'Dat betekent dat we ons nu in Europa weer kunnen richten op zaken die prioriteit hebben. Het gezond maken van de overheidsfinanciën, het versterken van de financiële sector, maar vooral het creëren van banen, groei en welvaart voor alle Europeanen', aldus de premier.

Conclusies Europese Raad 8 februari 2013
Persconferentie Rutte na afloop Europese Raad 8 februari 2013