Ministerraad 1 februari 2013

Video van het statement van minister-president Rutte na de ministerraadvergadering van 1 februari 2013. De externe link: volledige persconferentie van de ministerraad is te zien op het YouTube-kanaal van de Rijksoverheid.

INLEIDEND STATEMENT
RUTTE
We hebben een bewogen week achter de rug. Een bewogen week met mooie woorden van de Koningin afgelopen maandag waarin ze aankondigde dat ze plaatsmaakt voor een nieuwe generatie. Het is goed om te zien dat er zoveel waardering is voor al het werk dat de Koningin heeft gedaan. Ook goed om te zien dat er met groot enthousiasme wordt uitgekeken naar 30 april, dat er veel vertrouwen is in de Prins van Oranje en ook in Prinses Máxima. Het wordt een drukke tijd. We zijn vanochtend voor het eerst bijeen geweest met de ministeriële commissie Troonswisseling. We hebben de eerste stappen gezet naar een inhuldiging die met alle Nederlanders in alle gezamenlijkheid zal worden gevierd. De Koningin heeft haar 75ste verjaardag gisteren in kleine kring gevierd. Ik heb haar namens het kabinet ook mogen feliciteren.

Vandaag is het besluit genomen om SNS te nationaliseren. We hebben zorgvuldig alle alternatieven bekeken. Daar zijn we de afgelopen weken druk mee geweest. Na lang wikken en wegen hebben we moeten vaststellen dat deze route de enige juiste keuze was. Ik begrijp heel goed dat heel veel mensen het geen prettig idee vinden dat opnieuw een bank in nood moet worden geholpen. Zo'n besluit probeer je met elkaar ook te vermijden. Het gaat opnieuw om miljarden belastinggeld en dat hadden we met zijn allen natuurlijk liever aan andere dingen uitgegeven. We hebben er in het kabinet een aantal keren over gesproken. Er is ook vertrouwelijk met de Kamers overleg geweest en vanochtend vroeg heeft uiteindelijk de minister van Financiën op basis van alle informatie in overeenstemming met mij de knoop definitief doorgehakt en dat heeft uiteindelijk geleid tot de persconferentie van vanochtend half negen. De Nederlandse overheid staat voor de stabiliteit van de Nederlandse bankensector en de veiligheid van geld van Nederlandse spaarders. Het omvallen van SNS zou beide in gevaar hebben gebracht en daarom konden we en kunnen we niet afzijdig blijven en moest er worden ingegrepen. Het gaat om 1,6 miljoen spaarders. Het gaat om 1 miljoen rekeninghouders. Niet ingrijpen had ons uiteindelijk met zijn allen meer gekost. Bovendien komt er nu een duidelijke en stevige bijdrage van banken en aandeelhouders. De belastingbetaler draait er dus niet alleen voor op. Door nu deze stap te zetten zorgen we ervoor dat spaarders en klanten er op kunnen vertrouwen dat hun bank vandaag, morgen, maar ook overmorgen gewoon zijn werk kan blijven doen.