Japanse markt open voor Nederlands kalfsvlees

Vanaf 1 februari 2013 stelt Japan zijn markt voor kalfsvlees uit Nederland open. Dat is de uitkomst van onderhandelingen tussen veterinaire deskundigen van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken met hun counterparts in Japan. De Japanse markt voor rundveeproducten is in 2000 gesloten voor alle rundvlees uit Europa vanwege BSE. Japan importeert jaarlijks de helft van zijn consumptie van rundvleesproducten. De importwaarde hiervan is ruim €2 miljard. Voor de Nederlandse kalfsvleesproducenten wordt op termijn een exportwaarde van €30 miljoen verwacht.

Doorbraak

Behalve met Nederland maakt Japan ook afspraken over toelating van rundvlees met Frankrijk, de Verenigde Staten en Canada. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken (EZ) noemt de toegang van Nederlands kalfsvlees tot de Japanse markt een belangrijke doorbraak. "De sector dringt al heel lang aan op toegang tot deze markt. Het is voor Nederlandse kalfsvleesproducenten een uiterst interessante markt."

Andere landen

Japan is het eerste land in deze regio dat weer Europees rundvlees toelaat. De afspraken over markttoegang met Japan kunnen volgens staatssecretaris Dijksma uitstralen naar andere landen in Azië waarmee Nederland onderhandelingen over markttoegang voert. "Japan geeft hiermee aan vertrouwen te hebben in onze voedselveiligheid, wat voor potentieel belangrijke afnemers als China, Korea en Vietnam reden kan zijn om hun markten ook voor Nederlands kalfsvlees te openen", aldus de staatssecretaris.

Vrijhandelsakkoord

De doorbraak met Japan brengt een vrijhandelsakkoord tussen de EU en Japan een stap dichterbij. Oplossing van deze kwestie was voor Nederland een belangrijke voorwaarde bij het starten van onderhandelingen daarover. Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is dan ook verheugd over de doorbraak. "We gaan vlot beginnen met de onderhandelingen, want een akkoord kan Nederland extra welvaart en banen opleveren. Buitenlandse handel is onze weg uit de crisis", aldus Ploumen.