Europa moet kansen creëren maar ook beschermen

'Europese samenwerking moet er toe leiden dat Europese landen kansen pakken en ook de burger beschermt tegen de negatieve kanten van globalisering. Alleen zo krijgen burgers meer vertrouwen in Europa.' Dat zei minister Timmermans in Rome tijdens zijn gesprek met president Napolitano van Italië.

Minister Timmermans en president Napolitano van Italië.

Eerder sprak Timmermans met minister Terzi van Buitenlandse Zaken. 'De ingeslagen weg van hervormingen in Italië is heel belangrijk voor Europa en de versterking van de Eurozone. Ook Nederland is hierbij gebaat', aldus de minister. Nederland is de 12e handelspartner voor Italië. Voor Nederland is Italie de 5e handelspartner. Met een omvang van 22 miljard exporteert Nederland meer naar Italië dan naar alle BRIC landen samen.

Timmermans en Terzi spraken verder onder meer over Syrië en de Maghreb landen. 'We moeten binnen de Europese Unie onze betrokkenheid met deze regio vergroten en daarbij met één stem spreken. Alleen dan heeft de EU ook echt daadwerkelijk invloed', zei de minister. Beide bewindspersonen spraken tevens af meer in Afrika samen te werken op het gebied van migratie zodat jongeren die daar een betere toekomst voor zichzelf zoeken ook kansen krijgen in hun eigen land.

In Rome sprak Timmermans ook met staatssecretaris Moavero van Buitenlandse Zaken over de komende Europese Raad waar onderhandeld zal worden over de EU meerjarenbegroting.

Tenslotte had de minister een ontmoeting met de leider van de Partito Democratico, Pier Luigi Bersano, over de komende Italiaanse parlementsverkiezingen.