Steun verbetering bedrijventerreinen en winkelgebieden blijft

De overheid blijft ondernemers steunen die samen de kwaliteit van hun bedrijventerrein of winkelgebied willen verbeteren. Minister Kamp van Economische Zaken (EZ) wil het experiment met de Bedrijven Investeringzones (BIZ), dat inmiddels 4 jaar loopt, permanent maken. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Samen afspraken maken

Door het BIZ-experiment kunnen ondernemers makkelijker samen afspraken maken over afvalinzameling, het aanbrengen van extra verlichting en het verbeteren van de beveiliging. In grote en in kleine gemeenten, op bedrijventerreinen en in winkelgebieden zijn tot nu toe 112 BIZ-en opgericht. Ruim 80 meer dan werd verwacht. Vaak stranden de plannen omdat een of enkele ondernemers niet willen meewerken. Met behulp van de BIZ-regeling kan aan alle ondernemers een gemeentelijke heffing worden opgelegd om verbeteringen te betalen.

Leefbaarder en veiliger

'Een schoon en veilig bedrijventerrein of winkelgebied is nodig om goed te kunnen ondernemen', aldus minister Kamp. 'Ondernemers hebben inmiddels laten zien dat ze zelf met dit steuntje in de rug hun bedrijfsomgeving leefbaarder en veiliger kunnen maken.' Het experiment liep tot 1 januari 2012 waarna het is geëvalueerd. Een afspraak komt alleen tot stand wanneer onder de betrokken ondernemers sprake is van voldoende draagvlak. Alle ondernemers betalen via een gemeentelijke heffing mee aan de investering in hun gebied.