Ploumen werft kapitaal voor zorg in ontwikkelingslanden

Investeerders hebben voor 8 miljoen euro geïnvesteerd in het Medical Credit Fund, dankzij een garantiestelling van 2 miljoen euro van de Nederlandse overheid. Uit het fonds kunnen kleine klinieken in ontwikkelingslanden leningen krijgen voor bijvoorbeeld medische apparatuur. Dat maakte minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking vrijdag bekend. 

‘Dit is een mooi voorbeeld van hoe we met een krimpend overheidsbudget, toch zo veel mogelijk resultaten kunnen bereiken in ontwikkelingslanden’, aldus Ploumen. Onder meer Deutsche Bank en de Overseas Private Investment Corporation investeren in het fonds.

Het Medical Credit Fund kreeg in 2010 een prijs uit handen van de Amerikaanse president Obama voor zijn innovatieve aanpak van de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden. Met deze nieuwe investering kan het fonds de toegang tot financiering voor kleine ondernemers in de gezondheidszorg in Sub-Sahara Afrika verder uitbreiden en verbeteren. Het gaat om artsen, vroedvrouwen en verpleegsters die een kleine kliniek runnen.