Geen indexatie kinderbijslag per 1 juli 2013

De kinderbijslag wordt per 1 juli niet aangepast aan de prijsontwikkeling. Dit heeft de ministerraad op voorstel van minister Asscher besloten. Het schrappen van de indexatie is vastgelegd in het regeerakkoord van het kabinet Rutte-Asscher.

Het niet doorvoeren van de indexatie is een onderdeel van de voorgenomen hervorming van de kindregelingen. Het doel hiervan is het stelsel te vereenvoudigen, de arbeidsparticipatie te verhogen en inkomensondersteuning te bieden waar die het hardste nodig is. Het aantal kindregelingen wordt teruggebracht tot vier. Twee daarvan zijn gericht op inkomensondersteuning (Algemene Kinderbijslagwet en Wet Kindgebonden Budget) en twee op participatiebevordering (inkomensafhankelijke combinatiekorting en kinderopvangtoeslag).

Door het schrappen van de indexatie wordt het basiskinderbijslagbedrag niet verhoogd met circa 0,3% per juli 2013. Dit komt overeen met op jaarbasis ongeveer € 2,30 per kind van 0 tot en met 5 jaar, ongeveer € 2,80 per kind van 6 tot en met 11 jaar en ongeveer € 3,30 per kind van 12 tot en met 17 jaar.