Commissie UFR

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de commissie Ultimate Forward Rate (UFR) ingesteld.

In het zogeheten septemberpakket pensioenen is afgesproken dat de rekenrente voor  pensioenfondsen vanaf september 2012 wordt aanpast door de introductie van een ultimate forward rate. De ultimate forward rate zal ook in 2014 en de jaren daarna worden toegepast. In de hoofdlijnennota ‘herziening financieel toetsingskader’, waarin de contouren worden geschetst van een nieuw financieel toetsingskader, is aangekondigd dat het kabinet nog zal bezien hoe verzekerd kan worden dat deze ultimate forward rate realistisch is en blijft. De Tweede Kamer heeft het kabinet verzocht om een onafhankelijke externe commissie in te stellen om dit te onderzoeken.  De commissie zal voor 1 juli 2013 rapporteren.

Pensioenfondsen gebruiken de rekenrente om vast te stellen hoeveel vermogen zij moeten aanhouden om in de toekomst aan alle pensioenverplichtingen te kunnen voldoen. Door toepassing van de ultimate forward rate is de rekenrente stabieler dan voorheen. Ook wordt de rekenrente meer in lijn gebracht met de rentecurve die per 30 juni 2012 voor verzekeraars geldt.

De commissie bestaat uit de volgende leden:

Mr. drs. T.W (Theo) Langejan (Voorzitter)
Prof.dr.C. (Casper) van Ewijk
Prof. dr.Th. E. (Theo) Nijman
Prof.dr.A.A.J. (Antoon) Pelsser
Prof.dr. O.C.H.M. (Olaf) Sleijpen
Prof.dr. O.W. (Onno) Steenbeek