Start Campagne Geweld tegen Hulpverleners

Toespraak door minister Opstelten tgv Start Campagne Geweld tegen Hulpverleners. Hilversum, Mediapark, 20 december 2012.

Dames en heren,

Welkom allemaal, bij de start van deze nieuwe campagne over geweld tegen hulpverleners. 

U mag gerust weten: ik zit hier met gemengde gevoelens. Aan de ene kant juich ik een dergelijke campagne uiteraard van harte toe.

Aan de andere kant: eigenlijk is het toch te gek voor woorden dat zo’n campagne nodig is? Dat je mensen via spotjes op radio en tv en via grote posters in abri’s moet doen inzien dat geweld tegen politiemensen, brandweerlieden, ambulancepersoneel en elke andere functionaris met een publieke taak uit den boze is.

Helaas, het is nodig. 

Slaat u er de kranten – vooral die op maandagochtend – maar op na: 

  • Ambulancepersoneel bedreigd en mishandeld
  • Brandweer belaagd met bierflesjes en vuurwerk
  • Tramconducteur in ziekenhuis na mishandeling
  • Agenten bekogeld tijdens politieinval

Afijn, zo zou ik nog wel een tijdje door kunnen gaan. Hier is duidelijk geen sprake meer van “incidenten”. In 2011 kreeg bij de brandweer 44 procent van de hulpverleners te maken met agressie of geweld, bij de politie 73 procent en bij de ambulancediensten zelfs 79 procent! En ook bij andere hulpverlenende organisaties liegen de percentages er niet om. Dat moet stoppen!

Als overheid doen we er alles aan om dat geweld tegen functionarissen met een publieke taak terug te dringen. Zo wordt er bij geweld tegen politiemensen, brandweerlieden of ambulancepersoneel al vaak snelrecht toegepast. Ook kan het Openbaar Ministerie een straf eisen die 200 procent hoger uitvalt dan bij geweld tegen andere personen. Onlangs heb ik een nieuw wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. Dat moet het mogelijk maken om verdachten van een geweldsdelict tegen mensen met een publieke taak in voorlopige hechtenis te houden tot aan de snelrechtzitting. Kortom: oppakken, vasthouden en meteen streng straffen. 

Voor die harde aanpak bestaat een groot draagvlak in de samenleving. Mensen hebben hun buik vol van dit soort raddraaiers die onze hulpverleners het werken onmogelijk maken. Hoe haal je het in je hoofd om mensen die nota bene hun uiterste best doen, of net hebben gedaan, om iemand te helpen, te redden - soms zelfs in een situatie van leven of dood – agressief te benaderen, of zelfs letsel toe te brengen?

Dat de Nederlandse burger dit gedrag niet meer pikt, is voor een belangrijk deel ook te danken aan de eerdere Handen af-campagne van SIRE. Die heeft iedereen goed bewust gemaakt van dit probleem. Mensen scharen zich massaal achter onze hulpverleners – kijk ook maar weer naar de kerstactie van de Telegraaf – en dat is goed! De hulpverleners voelen zich gesteund en gesterkt bij het uitvoeren van hun lastige, maar o zo belangrijke werk. En burgers zijn ook eerder bereid zelf hun verantwoordelijkheid te nemen: ervoor zorgen dat de hulpverleners gewoon hun werk kunnen doen. Of – als het onverhoopt toch ergens mis gaat – je mobieltje pakken, de raddraaiers vastleggen op foto of film en die beelden vervolgens afstaan aan de politie. Dat kan enorm helpen om de geweldplegers snel op te pakken, vast te zetten en via snelrecht te straffen. En dan hoop je natuurlijk dat ook bij hen een keer het besef doordringt: van onze hulpverleners blijf je af!

Kortom: ik juich deze nieuwe campagne over geweld tegen hulpverleners bijzonder toe! Te meer vanwege de grote betrokkenheid – voor het eerst – van de Stichting Hulp voor Hulpverleners bij deze campagne. Die stichting doet veel goeds voor onze dienders, brandweerlieden, ambulancepersoneel en andere functionarissen met een publieke taak. Ondersteuning bieden en – waar nodig – professionele opvang aan hulpverleners die zijn geconfronteerd met nare ervaringen. Dit alles opdat alle hulpverleners veilig en gezond hun beroep kunnen uitoefenen. En dat is in het belang van ons allemaal! 

De heer Sierlings, directeur van SIRE, zal zo meteen nader ingaan op de campagne, het overnemen van de verantwoordelijkheid voor de campagne door de Stichting Hulp voor Hulpverleners en de andere accenten in de campagne die dit met zich zal meebrengen. Daarna zal ik met groot genoegen het officiële startsein geven. Opdat iedereen zich nog eens goed realiseert: van onze hulpverleners blijf je af!