Maatregelen tot veiligstelling van de gaslevering

Leverings- en voorzieningszekerheid van aardgas krijgt ook op Europees niveau veel aandacht. Het meest duidelijk komt dit naar voren in verordening (EU) nr. 994/2010 van het Europees Parlement en de Raad van 20 oktober 2010 betreffende maatregelen tot veiligstelling van de gaslevering.

Deze verordening is gericht op het versterken van de leveringszekerheid van aardgas in de Europese Unie en haar lidstaten en is tevens een reactie op de gascrisis in januari 2009 toen de gaslevering vanuit Rusland via de Oekraïne naar de Europese Unie tot stilstand kwam. Een aantal Oost-Europese lidstaten kreeg toen te maken met een tekort aan gas.

Om de veiligstelling van de gaslevering te versterken benoemt de verordening maatregelen om ervoor te zorgen dat alle lidstaten en partijen op de gasmarkt actie nemen om verstoringen van de gaslevering te voorkomen en mocht toch een verstoring optreden, de gevolgen daarvan zo goed mogelijk te ondervangen. Betere samenwerking en afstemming tussen de lidstaten speelt daarbij een belangrijke rol, naast het meer robuust maken van de nationale gassystemen voor het (tijdelijk) geheel of gedeeltelijk uitvallen van de gastoevoer.

De verordening schrijft voor dat er risico-evaluaties, preventieve actieplannen en noodplannen moeten worden opgesteld.

De risico-evaluatie bevat een waardering van de risico’s voor de gasleveringszekerheid, waarbij verscheidene scenario’s van uitzonderlijk hoge gasvraag of verstoring van de levering zijn doorlopen.