Extra impuls schoon vervoer in G4 en Arnhem

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu stelt extra geld beschikbaar om kopers van een nieuwe taxi of bestelauto in de 4 grote steden en Arnhem te stimuleren om elektrische voertuigen aan te schaffen. Het gaat om een bedrag van 4 miljoen naast de eerder beschikbaar gestelde 20 miljoen euro voor heel Nederland. Doel van de extra subsidie is de luchtkwaliteit in deze gemeenten verder te verbeteren. De regeling wordt vandaag gepubliceerd in de Staatscourant.

Per voertuig gaat het om een extra subsidiebedrag van 2000 euro. Dit is bestemd  voor vol-elektrische taxi’s, bestelauto’s en bijzondere voertuigen zoals rolstoelbussen en geldtransportwagens, die worden aangeschaft in Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Rotterdam, Utrecht of in een daaraan grenzende gemeente. De verwachting is dat door de beschikbare 4 miljoen euro ongeveer 2000 voertuigen worden aangeschaft. Er is voor deze gemeenten gekozen omdat hier de luchtkwaliteit het meeste aandacht verdient.

De extra impuls is een aanvulling op de subsidieregeling die sinds 1 oktober dit jaar bestaat in het kader van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). In dit programma werkt het ministerie samen met gemeenten aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. Vanaf oktober kunnen kopers van nieuwe taxi’s of bestelwagens 1250 euro per voertuig krijgen voor diesels die reeds voldoen aan de euro 6 norm (emissienorm voor auto’s). De regeling geldt ook voor (bestel)auto’s die in de fabriek zijn uitgerust met een lpg- of aardgasinstallatie en voor voertuigen met een benzinemotor die meer dan 50 gram maar niet meer dan 95 gram CO2 per kilometer uitstoten. Ook wordt er een  premie gegeven van 3000 euro voor de schoonste categorieën plug-in hybrides en elektrische voertuigen.

Voor deze laatste categorie komt nu in de G4 gemeenten en Arnhem 2000 euro extra beschikbaar per voertuig, dus in totaal 5000 euro. Om in aanmerking te komen voor het subsidiebedrag moet het kenteken van het voertuig geregistreerd zijn in Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Rotterdam, Utrecht of in een daaraan grenzende gemeente.

De 4 grote steden en Arnhem hebben al een aantal maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat daar een zo groot mogelijk effect van deze regeling wordt bereikt. Zo zijn en worden er onder andere (snel)laadpunten geplaatst of gesubsidieerd in (semi) openbare ruimte of besloten plaatsen zoals bedrijfsruimten.

De subsidieregeling staat open voor taxi’s en bestelwagens maar ook voor andere voertuigen waarover geen BPM geheven wordt zoals auto’s van de hulpdiensten, invalidenvoertuigen en rolstoelbussen, lijkwagens, geldtransportwagens (niet zijnde vrachtwagens) etc. De subsidie kan worden aangevraagd via het overheidsloket Agentschap NL