Ploumen volgt Arubaanse duurzaamheidsambities op de voet

‘Aruba is hard op weg om een groene economie te worden en wil in 2020 volledig CO2-neutraal zijn’. Dit zei minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking op 15 december in Rotterdam. Zij sprak daar met de Arubaanse premier Mike Eman, voorafgaand aan het Koninkrijksconcert.

‘De lessen die Aruba nu leert, kunnen straks op veel andere plekken in de wereld worden toegepast. Dat biedt kansen voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen', aldus Ploumen. Het eiland wordt geholpen door onder meer de Carbon War Room (CWR) van Richard Branson. De CWR heeft als doelstelling fossiele brandstoffen volledig te vervangen door hernieuwbare energie. Ook het Nederlandse TNO is er bij betrokken.

Ploumen en Eman spraken ook over de economische betekenis van Aruba voor de buitenlandse handel. Ploumen: ‘De Caribische delen van het Koninkrijk liggen aan de rand van een economische groeiregio en vormen een springplank voor Nederlandse bedrijven naar landen als Colombia, Panama en Brazilië.’ Aruba organiseert daarom binnenkort de conferentie ‘Europe meets the Americas'.