Ministerie van Veiligheid en Justitie lanceert eigen app

Het ministerie van Veiligheid en Justitie bundelt nieuws, antwoorden op de meest gestelde vragen en meer dan duizend contactgegevens in één app. De app richt zich op iedereen die geïnteresseerd is in de thema’s die bij VenJ spelen. De app (Min. VenJ) is vanaf nu gratis te downloaden in de app stores van Apple en Android en is geschikt voor zowel smartphones als tablets.

De app geeft toegang tot VenJ-onderwerpen waarover burgers de meeste vragen hebben. Het gaat hierbij om vragen en antwoorden over thema’s zoals trouwen, geregistreerd partnerschap, scheiden, identificatieplicht of curatele. Daarnaast geeft de app de hoogtes van boetes bij veel voorkomende overtredingen.

Sinds de start van het kabinet Rutte II zijn er voor het ministerie van Veiligheid en Justitie beleidsterreinen bijgekomen. Het ministerie gaat onder andere over de volgende onderwerpen: gevangeniswezen, criminaliteitsbestrijding, cybersecurity, sanctiebeleid, jeugdcriminaliteit, preventie, politie, slachtofferzorg, crisis en rampenbestrijding, wetgeving, asiel en immigratie, TBS, terrorismebestrijding en nationale veiligheid. De app ontsluit nieuws- en persberichten van het ministerie, de politie, het Openbaar Ministerie, het Nederlands Forensisch Instituut, de Raad voor de Kinderbescherming, de Dienst Justitiële Inrichtingen, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, de Immigratie- en Naturalisatiedienst en de Dienst Terugkeer en Vertrek. Ook twitter- en facebookberichten van deze organisaties worden in de app getoond. Via een filter kan de gebruiker zelf instellen welke berichten hij of zij wil ontvangen.

Ook geeft de app overzichtelijk toegang tot de contactgegevens van ongeveer duizend locaties van organisaties die binnen het domein van Veiligheid en Justitie actief zijn. Het gaat hierbij om het ministerie zelf, maar bijvoorbeeld ook om politiebureaus, rechtbanken, penitentiaire inrichtingen, kantoren van de Raad voor de Kinderbescherming, meldpunten en veiligheidsregio’s. Vanuit de app kan rechtstreeks worden gebeld en navigeert de gebruiker naar de dichtstbijzijnde gekozen locatie.

Meer informatie

De app ‘Min. VenJ’ is gratis te downloaden in de app stores voor Android (http://www.rijksoverheid.nl/apps/minvenj-android) en Apple (http://www.rijksoverheid.nl/apps/minvenj-ios).

U kunt de url overnemen in de browser van uw telefoon of tablet. Voor android telefoons is nu vanaf versie 3.1 beschikbaar. Op zeer korte termijn komt ook versie 2.3 en hoger voor android beschikbaar (dus geschikt voor oudere toestellen c.q. oudere software). Mocht u dus de app niet kunnen downloaden op een android telefoon, probeer het dan in de loop van volgende week nog een keer.