Plasterk bezoekt Molenwaard

Minister Plasterk bezocht op maandag 10 december de nieuwe Zuid-Hollandse gemeente Molenwaard, die op 1 januari 2013 ontstaat uit een fusie tussen de gemeenten Graafstroom, Liesveld en Nieuw Lekkerland. Molenwaard is vanaf medio 2014 bovendien de eerste Nederlandse gemeente zonder gemeentehuis.

Minister Plasterk nam een kijkje en sprak met ambtenaren en bewoners over de vernieuwende aanpak. Bovendien constateerde hij dat er ook veel ruimte is voor burgerinitiatieven en zelfsturing, waarbij de gemeente een ondersteunende rol inneemt.

Bekijk hieronder de video van dit werkbezoek.

VOICE-OVER: Een gemeente zonder stadhuis.
Vanaf 1 januari 2013 heeft Molenwaard, een fusiegemeente van Liesveld, Graafstroom en Nieuw-Lekkerland, de primeur.
Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bracht op 10 december een werkbezoek aan deze gemeente om te luisteren naar de plannen van bestuurders én bewoners.
Digitaal werken en huisbezoeken gaan een belangrijke rol spelen.
MINISTER PLASTERK: Wat een gemeente zoals deze doet is misschien wel betere service leveren, omdat ze naar mensen toe gaan in plaats van te zeggen: Kom maar naar mij toe maar zonder al die overheadkosten van zo'n statig gemeentehuis.
Na zo'n fusie zou er misschien wel een heel nieuw gemeentehuis moeten komen.
Dus de ambitie hier... Men zegt ook: Een betere dienst voor de helft van het geld.
En ja, van dat geld dat je dan overhoudt, daar kun je mooie dingen van doen.
En daar liggen grote kansen. En in die zin is dus het klassieke idee van: aan het hoofd van de gemeente staat het gemeentebestuur en dat zit in een gemeentehuis misschien is dat voor sommige plaatsen in Nederland wel wat achterhaald.
VOICE-OVER: Molenwaard kent actieve gemeenschappen en de gemeente wil ruimte laten voor zelfsturing en bewonersinitiatieven.
In het dorp Wijngaarden ontwikkelt een groep bewoners zelf een woningbouwproject.
PAUL WESSERS: Het ideaal van anders werken is dat de burger de interactie móet aangaan met de gemeente en dat ze samen aan tafel gaan zitten om tot een beter plan, project om iets van de gemeente te krijgen.
De burger staat op de eerste plaats en wij, als gemeente zijnde moeten voor de burgers zorgen. Als de burgers daar inspraak in kunnen hebben en inspraak willen geven, wordt dit juist beter omdat we meer en meer te maken krijgen met onderlinge communicatie.
Maar ik denk dat de houding die ik hier proef als ik met raadsleden en met de burgemeester praat en met bewoners praat, is dat men wel erg z'n best doet om naar de burgers toe te gaan en die houding kan ertoe leiden dat men net iets eerder zegt: Hoe zou u het willen doen en wat kunnen wij nog doen om het voor u gemakkelijker te maken?
MECHTILD JANSSEN: Ik vind het wel leuk dat dat bestuur niet altijd op 'n afstand maar dat het bij ons komt.
VOICE-OVER: Veel zaken, zoals het aanvragen van een paspoort zullen na de fusie digitaal moeten gebeuren.
Sommige bewoners maken zich zorgen over de senioren die op deze manier de gemeente misschien niet meer kunnen bereiken.
JANSSEN: Juist die grote groep die niet digitaal te bereiken is of het gemeentebestuur niet digitaal kan bereiken, daar schuilt een gevaar in.
Daar moet de gemeente heel goed op letten.
We zullen moeten zien of mensen werkelijk niet toch een loket soms willen hebben.
Of ze zich voldoende bediend voelen wanneer ze naar een website gaan en wanneer het noodzakelijk is iemand aan huis krijgen.
Als dat geolied loopt, zullen mensen, denk ik, heel gelukkig zijn.
Het risico kan zijn dat men zegt: Ja, ik krijg niemand meer aan de lijn ik krijg alleen maar een menuutje aan de lijn.

AFSLUITENDE MUZIEK

(Het Nederlandse wapenschild op een blauwe achtergrond. Beeldtekst: Dit was een productie van de Rijksoverheid.)