Permanente erkenning van de Boeddhistische Unie Nederland

Vandaag is de Boeddhistische Unie Nederland (BUN) door Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Teeven permanent erkent. De BUN is nu één van de zendende instanties waarmee de Dienst Geestelijke Verzorging (DGV) van het Ministerie van Veiligheid en Justitie permanent samenwerkt. De Dienst Geestelijke Verzorging richt zich vanuit verschillende geloofs- en levensovertuigingen op alle mensen die justitieel zijn ingesloten: gedetineerden, forensische patiënten (tbs-gestelden), jongeren en vreemdelingen en zijn werkzaam als bijvoorbeeld pastoor, priester of imam.

De vorige Minister van Justitie had de BUN als zendende instantie verantwoordelijk voor de boeddhistische geestelijke verzorging binnen het gevangeniswezen voor een periode van drie jaar erkend. Vervolgens zou na de evaluatie een permanente erkenning kunnen plaatsvinden. Deze evaluatie heeft afgelopen jaar plaatsgevonden. Uit de evaluatie bleek dat het functioneren van de BUN als zendende instantie als voldoende is beoordeeld: Hierbij is gekeken naar de kwantiteit en kwaliteit van aanbod geestelijke verzorging, de representativiteit, de functie van zendende instantie (binnen de DGV) en de beschikbaarheid van een universitaire opleiding.

Door de succesvolle evaluatie is de BUN nu permanent erkend en kunnen Boeddhistische geestelijke verzorgers hun werk voortzetten binnen de muren van justitiële inrichtingen in Nederland.