Nederland breidt hulp aan bevolking Mali uit

Nederland breidt de hulp aan de bevolking van het Afrikaanse Mali uit. De Malinezen hebben zwaar te lijden onder de crisis in hun land. Honderdduizenden zijn voor geweld in het noorden op de vlucht geslagen en de economie is ontwricht.

Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is op werkbezoek in het land. Zij kondigde 2 miljoen euro noodhulp aan voor UNHCR voor de ruim 400.000 mensen uit het noorden naar buurlanden en het zuiden van Mali zijn gevlucht.

Net als veel andere donoren schortte Nederland direct na de staatsgreep  de ontwikkelingssamenwerking met de Malinese overheid op. Inmiddels is er een interim-regering, is de grondwet hersteld en de junta ontmanteld.

Ploumen: ‘Het is goed te zien dat er stappen worden gezet. Er is nog een lange weg te gaan. We moeten voorkomen dat de bevolking daar onder lijdt en het vertrouwen in de toekomst verliest, bijvoorbeeld omdat kraamklinieken niet meer functioneren. Daarom wil ik daar waar het kan samen met lokale overheden voorkomen dat basisvoorzieningen afkalven.’

‘We laten de bevolking niet in de steek’, stelt de minister. De aanpak moet  helpen voorkomen dat het zuiden van Mali verder ontregelt. Nederland vreest dat de crisis zich in de regio uitbreidt. Nederland is bereid daar met ontwikkelingssamenwerking, politieke druk en in EU-verband aan bij te dragen.’

Ploumen sprak tijdens haar bezoek met uit het noorden gevluchte mensen, hulpverleners, lokale bestuurders en ngo’s.  In het kader van de dag van de mensenrechten sprak zij mensenrechtenverdedigers onder wie de vertegenwoordiger van de Hoge Commissaris van de Mensenrechten. Daarnaast stonden gesprekken met premier Sheick Modibo Diarra en de ministers van Budget en Defensie op de agenda. Behalve de sociaal economische situatie, kwamen daarbij ook de mensenrechten aan de orde. Ploumen benadrukte dat Nederland zich ernstig zorgen maakt over de afschuwelijke mensenrechtenschendingen waar vooral vrouwen in het noorden van Mali momenteel mee te maken hebben.