Dekker: "Elke kijker telt"

De publieke omroep zal de komende jaren met minder geld programma’s moeten maken. Nog meer dan nu moeten dat de beste programma’s zijn voor een brede groep kijkers en luisteraars. Die opdracht vraagt om scherpe keuzes vanuit de publieke omroep. Budgetten voor programma’s zullen worden verdeeld op basis van kwaliteit en originaliteit in plaats van op ledenaantallen. “Leden zijn belangrijk, maar uiteindelijk is de publieke omroep van en voor alle 17 miljoen Nederlanders”, aldus staatssecretaris Dekker (Media) die vandaag zijn plannen over de Publieke Omroep aan de Tweede Kamer stuurt.

Vanaf 2016 bezuinigt het kabinet 100 miljoen extra op de Publieke Omroep. Daardoor zijn scherpe keuzes noodzakelijk. Bij die opdracht past volgens Dekker geen budgetverdeling meer die grotendeels is gebaseerd op individuele missies en ledenaantallen van de verschillende omroepverenigingen. Omroepen die voorstellen doen die bijdragen aan de kwaliteit van de landelijke publieke omroep als geheel, kunnen relatief meer budget krijgen. “Competitie op creativiteit en kwaliteit zal leiden tot betere programma’s. Dat maakt het voor de kijker nog aantrekkelijker om af te stemmen op de publieke omroep”, aldus Dekker.

Toekomstverkenning

Dekker wil een fundamentele discussie over de publieke omroep zodat deze ook in de toekomst de beste programma’s kan blijven maken. Daarvoor is verdere modernisering nodig. De staatssecretaris start daarom met een toekomstverkenning waarbij onder meer de volgende uitgangspunten worden gehanteerd:

  • De publieke omroep is van iedereen en voor iedereen toegankelijk en biedt programma’s die van hoogstaande kwaliteit zijn en uniek in zijn soort;
  • Er komt meer centrale sturing van de raad van bestuur van de publieke omroep voor nog betere programmering;
  • Leden zijn belangrijk voor een erkenning, maar niet meer voor het budget;
  • Er komt meer ruimte voor eigen inkomsten;
  • De regionale omroep wordt voortaan gefinancierd door het Rijk en geïntegreerd in de landelijke publieke omroep.

Minder versnippering, meer kwaliteit

Het vorige kabinet bezuinigde 200 miljoen euro op het mediabudget. 127 miljoen euro komt voor rekening van de landelijke publieke omroep. Bij die bezuiniging wordt de programmering zoveel mogelijk ontzien. Daarom gaan de fusies door en worden efficiencymaatregelen doorgezet. De versnippering in Hilversum maakt de uitvoering van de publieke omroep ingewikkeld en kostbaar. Aan die versnippering komt een einde. Het budget van de 2.42 omroepen wordt per 1 januari 2016 op nul gezet. Levensbeschouwing is onderdeel van de algemene mediaopdracht en geldt dus als taak van alle omroepen. Het budget van het Mediafonds wordt per 1 januari 2017 op nul gezet. De NPO heeft aangegeven dit type programmering mogelijk te blijven maken.

Op 10 december bespreekt de staatssecretaris zijn plannen over de Publieke Omroep met de Tweede Kamer.