PPS voor ICT

Binnen het Rijk worden de mogelijkheden van publiek private samenwerking voor ICT onderzocht.

Onderdeel van de I-strategie van het Rijk is ook het ontwikkelen van nieuwe kostenefficiënte en duurzame concepten voor de samenwerking met marktpartijen, in de vorm van op de ICT-branche toegesneden arrangementen voor publiek private samenwerking. Het zou mooi zijn om DBFM(O)-principes als risico-overdracht aan marktpartijen en prestatieprikkels ook toe te passen op ICT, mits dat meerwaarde oplevert.

In de interdepartementale commissie van CIO’s (ICCIO) is onlangs besloten om voor 2 à 3 ICT projecten een publiek private comparator (PPC) uit te voeren. Met de PPC wordt onderzocht of uitvoering van het project in een PPS-variant financiële meerwaarde (“total cost of ownership”) en/of kwalitatieve meerwaarde tijdens de levenscyclus van het project oplevert. Op basis van de resultaten van de PPC, wordt vervolgens een besluit genomen over de wijze waarop het project wordt uitgevoerd: al dan niet met toepassing van principes als risico-overdracht en prestatieprikkels?

Enige ervaring met PPS voor ICT is al opgedaan in Nederland. Zo is de deels geautomatiseerde grenspassage “No-Q(ueue)” op Schiphol (self service passport control, SSPC) gerealiseerd middels een geïntegreerd contract met private financiering: bouw, onderhoud en financiering gedurende de contracttermijn geschieden door private partijen die daarbij ook risicodragend zijn.