Marktconsultatie DBFM Sluizenprogramma

Het programma omvat zes projecten die als DBFM op de markt worden gezet. Het betreft achtereenvolgens Limmel, Eefde, 3e kolk Beatrix, Zeetoegang IJmond, Afsluitdijk en Zeesluis Terneuzen.

Door een programmatische aanpak stuurt Rijkswaterstaat op efficiency in contractvoorbereiding (standaardisatie en uniformiteit) en op inzet van mensen en middelen. Het programma toont een ontwikkeling van klein naar groot. Zo wordt de leercurve tussen de projecten en de inzet van de schaarse capaciteit, geborgd. Dit geldt voor zowel publiek als privaat.

Marktconsultatie

Doel van deze consultatie is geweest om samen met de markt tot inzichten te komen hoe DBFM in nat werkend gemaakt kan worden. DBFM is een nieuwe contractvorm in deze sector en de genoemde projecten volgen snel op elkaar. De ervaringen en standaardproducten vanuit DBFM droog kunnen worden gebruikt in nat, waarbij het grotere aantal functies in nat een uitdaging zijn om samen te verkennen. Onderwerpen van gesprek zijn de invulling van het performanceregime, het aanpassen van het standaardcontract, de risicoallocatie en scopeafbakening en de aanbestedingsleidraad.

De interesse vanuit de markt om dit samen met Rijkswaterstaat voor een eerste keer te verkennen was groot (ruim 100 aanmeldingen) evenals het enthousiasme waarmee gewerkt werd gedurende de dag.

Catch of the day

In workshops is gewerkt aan het bepalen van de gezamenlijke uitdagingen waar markt en Rijkswaterstaat voor staan. Met name de verscheidenheid aan functies van een sluiscomplex in relatie tot de gevraagde beschikbaarheid, het slim bepalen van raakvlakken tussen bestaande en nieuwe infrastructuur en de allocatie van risico’s in realisatie en exploitatie (denk aan veiligheid, gevolgschade, bediening, levensduur technische installaties) zijn benoemd als de belangrijkste onderwerpen van gesprek voor het DBFM Sluizenprogramma. Verder werd duidelijk dat openheid, helderheid en eenvoud sleutelwoorden zijn in de samenwerking tussen publiek en privaat, zeker in dit DBFM Sluizenprogramma dat een korte doorlooptijd kent en een snelle, gezamenlijke leercurve nodig heeft.

Follow-up

Bij deze eerste gezamenlijke sessie over het DBFM-sluizenprogramma is veel informatie losgekomen. Tegelijkertijd is door zowel publiek als privaat onderkend dat een verdere verdieping zinvol is vóór de eerste aanbesteding binnen het programma start, om tijdig gesteld te staan voor deze opdracht. Het plan is om dit themaspecifiek te doen met een compacte bezetting experts.