Luchtmacht ontvangt minister op Gilze-Rijen

De Koninklijke Luchtmacht ontving vandaag minister Jeanine Hennis-Plasschaert op Vliegbasis Gilze-Rijen. Het was het derde kennismakingsbezoek binnen de krijgsmacht door de vorige maand aangetreden bewindsvrouw.

“Ik krijg in korte tijd een goed beeld van de luchtmacht en de taken die het uitvoert voor veiligheid en vrede in de wereld,” aldus Hennis-Plasschaert.

Minister van Defensie krijgt uitleg in Chinook-transporthelikopter.

Luchtmacht wereldwijd

De Brabantse basis huisvest onder meer de helikopters van Defensie, waarvan Cougars momenteel als boordhelikopter worden ingezet tegen piraterij bij Somalië. In Nederland vlogen reddingshelikopters deze maand al 4 patiënten van de Waddeneilanden naar het vasteland.

Boven Afghanistan vervullen F-16’s van de luchtmacht inmiddels alweer voor het tiende jaar hun beschermende rol vanuit de lucht. En binnenkort wordt mogelijk ook luchtmachtpersoneel uitgezonden naar Turkije, als de regering akkoord gaat met het NAVO-verzoek voor Patriot-luchtverdedigingssystemen.

Gedreven personeel

Tevreden stelde de minister vast dat de voorbereidende en onderhoudstaken voor zowel de missies als de nationale inzet met gedrevenheid worden uitgevoerd. “De mensen vertellen met veel passie en enthousiasme over hun werk”, aldus Hennis-Plasschaert, vergezeld door Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp en Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Sander Schnitger.

Morgen is de minister nog bij de Koninklijke Marechaussee, de laatste van de 4 krijgsmachtdelen.