Financial Close Project N33: Een unieke financieringscontructie, pensioenfonds en banken samen

Woensdag 21 november is Financial Close bereikt voor het DBFM project N33 Assen-Zuidbroek. De financieringsovereenkomsten zijn getekend, waarmee de aanbesteding van het ontwerp, bouw en onderhoud voor de verdubbeling van de N33, ten einde is gekomen. De definitieve meerwaarde van het project (de uitkomst van de PSC, de Public Sector Comparator) zal op korte termijn worden bepaald.

Het project bereikte 1 oktober Contract Close tussen opdrachtgever Rijkswaterstaat en het winnende consortium Poort van Noord. Het consortium bestaat uit BAM PPP, BAM Civiel, BAM Wegen en BAM Infratechniek Mobiliteit, ondersteund door BAM Infra Projectmanagement. Met het bereiken van Financial Close heeft Poort van Noord de financiering gereed om de werkzaamheden aan te vangen.

De Financial Close N33 is bijzonder innovatief te noemen vanwege de betrokkenheid van pensioenfondsen. PGGM levert als joint-venturepartner van BAM PPP mede het benodigde eigen vermogen. Vreemd vermogen verschaffers zijn commerciële banken; Rabobank, BTMU en KfW Bank en APG.

De N33 is het eerste project waar een pensioenfonds een lening verschaft. APG neemt 70% van de lange termijn financiering voor zijn rekening gedurende 20 jaar na de constructiefase. Om pensioenfondsen voor financiering van infrastructuurprojecten te interesseren en om meer concurrentie op de financieringsmarkt te introduceren heeft het Rijk een index linked component mogelijk gemaakt. In deze innovatieve financieringsconstructie ontvangt APG een inflatiebestendige vergoeding.

Naast de lange termijn financiering van APG leveren drie commerciële banken leningen gedurende de constructiefase en de overige 30% van de lange termijn financiering. Het internationale bankenconsortium bestaat uit Rabobank, de Japanse bank BTMU en de Duitse KfW Bank, de banken leveren ieder 1/3 deel.

De Financial Close verliep uiterst voorspoedig, in de woorden van Maarten van der Bent, hoofd projectfinanciering Nederland & België BAM PPP: “Nog nooit heb ik een Financial Close meegemaakt die zo smooth is verlopen”.

Financieel adviseur van Poort van Noord was KPMG, juridisch adviseur De Brauw Blackstone Westbroek en BDO was model auditor. De banken zijn bijgestaan door juridisch adviseur Nauta Dutilh, technisch adviseur Mott MacDonald en AON Global Risk Consulting betreffende verzekeringen. Rijkswaterstaat werd bijgestaan door PWC als financieel adviseur en door Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn als juridisch adviseur.