Ploumen bepleit samenhang tussen hulp en handel internationaal

Niet alleen in Nederland, maar mondiaal moet er meer samenhang komen tussen ontwikkelingssamenwerking, handel en investeringen. Dat bepleitte minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking dinsdag in London bij de High Level Meeting van het Development Assistance Committee (DAC) van de OESO.

Volgens Ploumen is het essentieel dat de donorgemeenschap zich aanpast aan de snel veranderende omstandigheden. ‘Ontwikkelingssamenwerking dreigt aan relevantie in te boeten als we niet aansluiten bij de veel grotere geldstromen die gemoeid zijn met handel, investeren en andere activiteiten die bijdragen aan ontwikkeling. Dat vergt meer samenwerking met bedrijven, nieuwe economische spelers, maatschappelijke organisaties en private fondsen.’

Minister Ploumen pleitte daarom voor een modernisering van de internationale afspraken over wat tot ontwikkelingssamenwerking wordt gerekend. ‘Het ODA-concept moet worden herzien zodat het donorlanden prikkelt daadwerkelijk bij handel en investeringen aan te sluiten. Dan hebben we maximale impact in ontwikkelingslanden’, aldus Ploumen.