Minister Schippers onderstreept belangrijke rol College Perinatale Zorg

Tijdens het jaarcongres van het College Perinatale Zorg op 30 november 2012 in Bussum vroeg minister Schippers onder andere extra aandacht voor de 24/7 beschikbaarheid van verloskundige zorg. ‘Het CPZ probeert handvatten te geven voor regio’s om deze puzzel goed te kunnen leggen. De balans tussen bereikbaarheid en kwaliteit is daarbij heel belangrijk.’ Hieronder de volledige toespraak.

Beste mensen,

Wat fijn om hier vandaag uw jaarcongres te mogen afsluiten. Veel in de zorg gaat over behandeling van ziekten, heel maken wat niet meer functioneert, of het bestrijden van symptomen. Bij zwangerschap en geboorte gaat het om nieuw leven. Wat is er mooier dan dat? Een bevalling is ingrijpend en uniek, ondanks dat er iedere minuut wel 255 kinderen worden geboren op de wereld. Gelukkig gaat de bevalling vaak goed, maar helaas niet altijd.

In het begin van deze eeuw drong tot Nederland door dat bij ons de babysterfte wel heel erg hoog was. En dat is raar. De Nederlandse gezondheidszorg scoort immers goed, als we onze zorg internationaal vergelijken staan we al jaren in de top van de wereld. Dan is het opmerkelijk dat we hier zo slecht doen. In 2004 stierven 1805 baby’s bij of rond de geboorte. Dat zijn er 7 per 1000. In Duitsland is dat de helft, maar ook België of Engeland scoren aanzienlijk beter.

Het was dus een schone taak van de Stuurgroep Zwangerschap en Geboorte om uit te zoeken wat er nu aan de hand was in Nederland. Kern van de conclusies van de Stuurgroep was dat in het Nederlandse systeem er veel overdrachtsmomenten zijn, ook in acute situaties. Goede samenwerking en communicatie is cruciaal en onvoldoende.

Het vormen van de keten van alle zorgverleners, dat moest gebeuren. De moeder en het kind moeten centraal staan. Dat lijkt evident, maar is het in de praktijk niet. Zeker niet als daar al bij verschillende zorgverleners, verschillende beelden bestaan. Ook voor de hand liggen de zaken als goed luisteren naar de moeder, alert reageren, goede voorlichting geven aan de zwangere vrouw over leefstijl bleken toch extra aandacht nodig te hebben.

Ook vroeg de Stuurgroep aan dacht voor de samenwerking in de regio. Die moest beter. En zo werd het College Perinatale Zorg (CPZ) geboren. In dit College komt van alles samen. Het is een college van en vóór zorgverleners.

Het CPZ is onder leiding van Chiel Bos voortvarend aan de slag gegaan, en de sector ook, en met succes. Recent onderzoek laat zien dat perinatale sterfte aanzienlijk is gedaald – de sterfte na 37 weken zwangerschap met maar liefst 40 procent. Dit kon niet zo spectaculair zonder uw inzet! Zonder de energie en passie van alle zorgverleners. Oprechte complimenten voor deze prestatie aan u.

Maar we zijn er nog niet. We hebben uw betrokkenheid, uw energie om nog beter te worden de komende jaren. Het kan en moet nog beter in het belang van moeder en kind! Er zijn nog vele vraagstukken die om een oplossing vragen. Er zijn heel wat puzzels te leggen. Eén ervan is bijvoorbeeld de 24/7 beschikbaarheid verloskundige zorg. Het CPZ probeert handvatten te geven voor regio’s om deze puzzel goed te kunnen leggen. De balans tussen bereikbaarheid en kwaliteit is daarbij heel belangrijk. Wat heeft een zwangere vrouw aan een goede afdeling verloskunde 100 km verderop, of een slechte afdeling om de hoek? Deze puzzel zal dus niet overal hetzelfde worden gelegd, afhankelijk van het aantal gynaecologen, het aantal ziekenhuizen, de afstanden. Maar hij moet wel worden gelegd.

Ik zie dat het CPZ daarin een belangrijke rol speelt. Het College doet dat met veel energie, veel geduld en veel kennis van zaken. Dat is een belangrijke taak, regio’s kunnen van elkaar leren en aan de ander kant heeft iedere regio zijn eigen karakteristiek. Het is cruciaal dat in het belang van moeder en kind, dit proces wordt doorgezet. Dat zal niet makkelijk zijn. Dat zal bloed, zweet en misschien wel tranen kosten. Maar het is voor de goede zaak. Knoop de eindjes aan elkaar, zoek elkaar op, werk samen, train samen, organiseer het goed, maar met elkaar en maak gebruik van het CPZ. Dit College is van u en voor u. Gebruik het maximaal. Veel succes met deze missie.