Capaciteit justitiële jeugdinrichtingen verder teruggebracht

Justitiële Jeugdinrichting Horizon (voorheen Avenier) Kolkemate in Zutphen en een deel van JJI De Hartelborgt (locatie Kralingen) worden vóór 1 januari 2014 buiten gebruik gesteld en in 2014 afgestoten. Volgens prognoses van het WODC neemt het aantal benodigde JJI-plaatsen voor criminele jongeren  de komende jaren af van 800 (in 2011) naar 635 (in 2017). Dat schrijven minister Opstelten en staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Met deze maatregelen waarborgt Staatsscretaris Teeven de kwaliteit van behandeling, interventies en onderwijs in de JJI’s. Ook levert het verkleinen van de capaciteit een structurele besparing op van € 28,4 miljoen. De staatssecretaris wil de beschikbare middelen zo effectief en doelmatig mogelijk inzetten. Het besluit is een uitwerking van de maatregelen die reeds in september in de begroting zijn aangekondigd. 

Staatssecretaris Teeven garandeert dat ook bij een eventuele hogere instroom criminele jongeren te allen tijde kunnen worden geplaatst. Daarvoor blijven in de JJI’s 127 reserveplaatsen behouden naast de 650 operationele plaatsen. De reductie van de beschikbare capaciteit vindt plaats met behoud van de mogelijkheid tot regionale plaatsing van jongeren. Ook is gekeken naar een doelmatige inzet van middelen. Een en ander heeft geleid tot de volgende maatregelen:

  • JJI Horizon Kolkemate (Zutphen, 68 plaatsen) wordt voor 1 januari 2014 buiten gebruik gesteld en in 2014 afgestoten. Dit heeft weinig consequenties voor regionale plaatsing. De  jongeren kunnen immers worden geplaatst in JJI De Hunnerberg (Nijmegen) of JJI LSG-Rentray (Lelystad).
  • Locatie Kralingen (Rotterdam) van JJI De Hartelborgt volgt hetzelfde tijdpad voor buitengebruikstelling en afstoting. Deze rijkslocatie wordt vooral gebruikt voor nachtdetentie. Het betreft een dure locatie; slechts een klein deel van de 27 beschikbare plaatsen is bezet. De nachtdetentie verhuist naar  het hoofdgebouw van JJI De Hartelborgt (Spijkenisse).
  • Locatie De Vliet (Breda) van JJI Den Hey-Acker dient als reservecapaciteit. Den Hey-Acker gebruikt dit gebouw al sinds 2011 niet meer. Vanaf december 2012 wordt het verhuurd aan de gemeente Breda voor de huisvesting van dakloze verslaafden.
  • Een groot deel van de nieuwbouw van JJI Teylingereind (Sassenheim) wordt gebruikt als locatie voor JeugdzorgPlus. Deze plekken worden sinds 2011 (voor een periode van vijf jaar) verhuurd aan Horizon. 

Staatssecretaris Teeven realiseert zich dat deze maatregelen hard zullen aankomen bij de medewerkers van (met name) de locaties Horizon Kolkemate (totaal 116 fte) en Kralingen (totaal 15 fte). Met deze JJI’s gaat hij bekijken hoe ze de boventalligheid van het personeel kunnen oplossen. Hij geeft aan hier alle vertrouwen in te hebben, gelet op de ervaringen met de mobiliteitsaanpak die is ingezet bij de capaciteitsmaatregelen in 2010. Op 1 juli 2012 was 90% van het boventallige rijkspersoneel uitgestroomd naar een andere functie. 

Het buiten gebruik stellen van JJI Horizon Kolkemate heeft met name gevolgen voor de werkgelegenheid in Zutphen. Naar aanleiding van het eerder aangekondigde vertrek van het parket van het Openbaar Ministerie en het Studiecentrum Rechtspleging uit Zutphen heeft minister Opstelten, zoals hij ook tijdens de parlementaire behandeling van de wet Herziening gerechtelijke kaart toezegde, in overleg met de gemeente Zutphen gezocht naar een passende oplossing. Deze oplossing is gevonden met de vestiging van een contactcenter van het Juridisch Loket en de positionering van de afdeling Expertise- en Dienstencentrum Digitale Archivering van de Justitiële Informatiedienst in Zutphen. Dit levert circa 75 extra arbeidsplaatsen op.