BLKB2012-1558M beleidsbesluit verbruiksbelastingen

Dit besluit is een actualisering van het beleidsbesluit van 16 mei 2012, nr. BLKB2012/541M.

In onderdeel 8 van laatstbedoeld besluit is bepaald dat het vervalt met ingang van 1 januari 2013. Ingevolge het Belastingplan 2012 zou de wetgeving verbruiksbelastingen van alcoholvrije dranken en van enkele andere producten immers met ingang van 1 januari 2013 worden ingetrokken.

In de Wet uitwerking fiscale maatregelen Begrotingsakkoord 2013 is echter nader bepaald dat de Wet op de verbruiksbelastingen van alcoholvrije dranken en van enkele andere producten op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip zal worden ingetrokken. Tevens is daarin bepaald dat de Wet op de verbruiksbelastingen van alcoholvrije dranken en van enkele andere producten met ingang van 1 januari 2013 uitsluitend van toepassing is op alcoholvrije dranken.

Dit betekent dat de verbruiksbelasting van pruimtabak en snuiftabak met ingang van 1 januari 2013 niet meer wordt geheven. Dit heeft tot gevolg dat de beleidsregels opnieuw moeten worden vastgesteld.

Naast enige aanpassingen van redactionele aard zijn de volgende beleidsregels vervallen:

De onder 5.1 (aanbrengen van de belastingzegels voor snuiftabak bij het gebruik van een overdoos), 5.2 (vermelding op de verpakking van pruimtabak of snuiftabak), 6.1 (verkoop beneden de kleinhandelsprijs op de belastingzegels bij opheffing winkelbedrijf) en 6.2 (kortingen op de kleinhandelsprijs door geschenken, bonnen en dergelijke) opgenomen beleidsregels vervallen met ingang van 1 januari 2013 omdat de Wet op de verbruiksbelastingen van alcoholvrije dranken en van enkele andere producten met ingang van 1 januari 2013 uitsluitend van toepassing is op alcoholvrije dranken.