Rutte: ‘De overheid moet niet in de weg lopen maar vertrouwen geven’

Minister-president Rutte heeft donderdag 29 november op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het Sociaal en Cultureel Rapport 2012 in ontvangst genomen. Het rapport, met de titel 'Een beroep op de burger. Minder verzorgingsstaat, meer eigen verantwoordelijkheid', is een tweejaarlijkse uitgave van het Sociaal Cultureel Planbureau.

In het Sociaal en Cultureel Rapport 2012 staat de verschuiving van de verantwoordelijkheden tussen overheid en burger centraal. Het Sociaal Cultureel Planbureau signaleert een trend waarin burgers onder regie van de overheid steeds meer eigen verantwoordelijkheid krijgen. Minister-president Rutte vatte deze trend tijdens de presentatie van het rapport in zijn eigen woorden samen: 'De overheid heeft de neiging zich op steeds meer terreinen terug te trekken en de behoefte van mensen om hun eigen boontjes te doppen, groeit’. De overheid moet dus ‘niet in de weg lopen maar vertrouwen geven' aldus Rutte.

Minister-president Rutte wees er verder op dat zijn kabinet een groot beroep gaat doen op de eigen verantwoordelijkheid van burgers. 'We vragen mensen die het kunnen dragen om meer dingen zelf te betalen, van huishoudelijke hulp voor ouderen tot studiekosten van jongeren. We vragen iedereen om langer door te werken. We eisen van nieuwkomers dat ze het Nederlands beheersen. Van bijstandsgerechtigden dat ze iets terug doen voor de uitkering. Dat is de enige manier om Nederland sterk te houden voor de toekomst en een aantal belangrijke voorzieningen zeker te stellen', aldus Rutte.

De minister-president benadrukte dat eigen verantwoordelijkheid mensen ook uitdaagt en kansen geeft om zich te ontwikkelen. Maar eenvoudig is het niet. Zo schrijft het SCP dat mensen het principe van eigen verantwoordelijkheid steunen, maar terughoudend zijn over de praktijk. En dat is ook logisch vindt Rutte, 'want eigen verantwoordelijkheid is niet alleen maar leuk en interessant, het kost soms ook moeite, zekerheid, gemak of geld'. Volgens de minister-president kan het Sociaal en Cultureel Rapport 2012 de komende jaren bijdragen aan het blijven vinden van de lastige balans tussen eigen verantwoordelijkheid en de rol van de overheid.

Minister-president Rutte kreeg het Sociaal Cultureel Rapport 2012 uit handen van de directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau, Paul Schnabel. Deze twintigste uitgave van het rapport is de laatste die onder leiding van Paul Schnabel is verschenen. Hij neemt per 1 april 2013 afscheid als directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau.