Verenigde Naties willen geweld tegen vrouwen uitbannen

De Verenigde Naties hebben op Nederlands-Frans initiatief met algemene stemmen een resolutie aangenomen om geweld tegen vrouwen uit te bannen. Dit betekent dat landen bescherming moeten bieden, wetgeving dienen aan te passen, hulpverleners moeten trainen en slachtoffers betere nazorg dienen te bieden. ‘Ik ben blij dat het is gelukt. Het laat zien dat alle landen bestrijding van geweld tegen vrouwen en bevordering van hun rechten belangrijk vinden,’ aldus minister Timmermans (Buitenlandse Zaken).

In de resolutie staat dat religie, cultuur en traditie nooit als excuus mogen worden gebruikt om geweld tegen vrouwen goed te praten. Bovendien is voor het eerst vastgelegd dat ook het bedrijfsleven verantwoordelijkheid draagt voor de bescherming van vrouwenrechten.

Nederland en Frankrijk hebben lang en intensief onderhandeld om de resolutie door alle VN-lidstaten aangenomen te krijgen. Hoewel resoluties niet juridisch bindend zijn, zorgen zij wel voor internationale aandacht, met een sterk moreel en politiek gewicht. De bestrijding van geweld tegen vrouwen is een kernpunt van het Nederlandse mensenrechtenbeleid en staat centraal in de campagne voor een nieuw lidmaatschap van Nederland van de VN-Mensenrechtenraad, van 2015 tot 2017.