Betrokkenheid Verenigd Koninkrijk nodig voor sterke EU

Elk EU-land komt op voor zijn belangen, zeker in tijden van economische crisis en forse bezuinigingen. Maar geen enkel land redt het in zijn eentje bij onderwerpen als klimaatverandering, wereldwijde handel en versterking van de interne markt. De 27 landen van de Europese Unie hebben elkaar hard nodig in een globaliserende wereld.

Dat zei minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) vandaag tijdens een kennismakingsbezoek aan zijn Britse collega's William Hague (Buitenlandse Zaken) en David Lidington (Europese Zaken) in Londen.

Timmermans en Hague spraken ook over het Midden-Oosten, in het bijzonder de komende stemming bij de VN over de Palestijnse status. Ook bespraken zij de situatie in Syrië en het lopende onderzoek naar mogelijkheid en wenselijkheid van plaatsing van Patriot-raketten in Turkije. Timmermans gaf een toelichting op de voorbereidingen van de Nuclear Security Summit, de top over nucleaire veiligheid, die Nederland in 2014 organiseert. De ontwikkelingen bij het nucleaire programma in Iran noemden de ministers zorgelijk. Zij spraken af nauw samen te werken bij wapenbeheersing en non-proliferatie. Tot slot concludeerden de twee ministers dat meer Europese samenwerking mogelijk is bij huisvesting van ambassades. Zij kwamen overeen mogelijkheden daarvoor te onderzoeken.

Aansluitend sprak Timmermans met Nederlandse bankiers die werken in het financiële centrum van Londen over het belang de financiële sector te versterken en het toezicht op banken te verscherpen. Dat is ook in het belang van het Verenigd Koninkrijk en andere niet-eurolanden, aldus Timmermans.