Afspraak met Vietnam opent deuren voor Nederlands bedrijfsleven

Nederland en Vietnam zoeken de samenwerking op bij baggerwerkzaamheden in rivieren, kustgebieden en irrigatiekanalen in Vietnam. Minister Schultz (Infrastructuur en Milieu) heeft hier vandaag samen met haar twee Vietnamese collega-ministers een overeenkomst voor getekend. “De afspraak om intensiever te gaan samenwerken zet de deur open voor het Nederlandse bedrijfsleven dat veel kennis en ervaring in huis heeft over baggeren. Dit biedt kansen die we niet laten liggen’’, aldus Schultz.

Samenwerking

In Vietnam moet veel worden gebaggerd en op andere plaatsen zand worden opgespoten om de Mekong Delta te beschermen en de havens bereikbaar te houden voor scheepvaartverkeer. Dit draagt bij aan de economische ontwikkeling. De landen gaan meer kennis en expertise uitwisselen waarna bijvoorbeeld Nederlandse baggerbedrijven met concrete projecten kunnen komen. Nederland heeft een “preferred partnership” met Vietnam op het gebied van klimaatadaptatie en watermanagement. Dit heeft onder meer al geleid tot samenwerking bij het tegengaan van de gevolgen van klimaatverandering en de ontwikkeling van de Mekong Delta en het gebied Ho Chi Minh-stad. De afspraken die vandaag gemaakt zijn vloeien ook voort uit die langdurige samenwerking.

Vietnamese delegatie in Nederland

Vanaf 26 november tot 30 november brengt een officiële delegatie onder leiding van de Vietnamese vice-premier Huang Trung Hai een bezoek aan Nederland. De delegatie wordt vergezeld door handelsdelegatie van acht bedrijven. Hoofddoel van het bezoek is het bevestigen en verder aanhalen van de economische banden tussen de landen. Met name op het gebied van water, transport en logistiek, maritiem, olie en gas. Er staan afspraken met premier Rutte, minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam op de agenda. Daarnaast bezoekt de delegatie de Rotterdamse haven, Shell en het IJsselmeergebied.