Gewoon leges betalen voor uittreksel GBA

Wie een uittreksel wil hebben uit de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA), moet daar gewoon leges voor betalen volgens de verordening van de gemeente. Een tussenuitspraak van het gerechtshof in Den Bosch verandert daar voorlopig niks aan.

Het gerechtshof heeft eind oktober prejudiciële vragen gesteld aan het Europese Hof van Justitie. Kort samengevat is de vraag of gemeenten wel leges mogen heffen voor een uittreksel uit de GBA. Na het antwoord van het Europese Hof zal het gerechtshof Den Bosch uitspraak doen in een zaak die tegen legesheffing was aangespannen. Dat zal naar verwachting pas over een jaar zijn, en daarna staat nog cassatie open tegen de uitspraak van het gerechtshof.

Wie geen leges wil betalen, kan daar bij de gemeente bezwaar tegen aantekenen. De gemeente moet dat bezwaarschrift in behandeling nemen, maar kan het bezwaar - als de indiener het daarmee eens is - ook aanhouden totdat er een definitieve rechterlijke uitspraak is.

Als de gemeente daar niet op wacht en het bezwaar afwijst, dan moet beroep bij de rechtbank worden ingesteld om ervoor te zorgen dat een - eventueel - recht op terugbetaling blijft bestaan.

Overigens worden vaak uittreksels gevraagd terwijl die eigenlijk niet echt nodig zijn, bijvoorbeeld bij het inschrijven op een school. Iedereen kan met DigiD op mijn.overheid.nl zijn GBA-gegevens inzien en uitprinten.

Meer informatie op www.rechtspraak.nl, LJN-nummer BY1384.