Ministerie BZK evalueert voortgang wijkenaanpak

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bekijkt met lokale partijen de vorderingen bij het beteugelen van de problemen met de leefbaarheid in de 40 aandachtswijken. Dat schrijft minister Spies bij de voortgangsrapportage 2012 van de wijkenaanpak die zij vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De monitor van het CBS laat na 5 jaar wijkenaanapak zien dat de leefbaarheidscores in de aandachtswijken zijn toegenomen, maar dat de verschillen tussen de wijken groot zijn. Het beeld op het thema Wonen is 'voorzichtig positief' door een betere samenstelling van de woningvoorraad. Pluspunten zijn verder de toegenomen veiligheid, en de daling van het voortijdig schoolverlaten.

Het ministerie gaat met lokale partners de betrokkenheid van het Rijk bij de uitvoering van de 40 wijkactieplannen tegen het licht houden. De Amersfoortse wijk Kruiskamp bleek onlangs al zo op koers te liggen dat deze nu aandachtswijk af is. Maar in sommige andere gebieden zoals de Haagse Schilderswijk en Rotterdam Zuid, blijven de problemen hardnekkig.

De minister zet bij de verbetering van de leefbaarheid in op een grote rol voor bewoners. Zo onderzoekt ze welke juridische mogelijkheden er zijn voor burgers om publiek eigendom te beheren of over te nemen. Verder komen er naar Engels voorbeeld experimenten met wijkondernemingen. Deze ondernemingen voor en door bewoners richten zich op de dienstverlening in de wijk.