Inspraak verlenging ontwerpbedrijfsduur Kerncentrale Borssele

De kerncentrale Borssele kan tot en met 2033 in bedrijf blijven. Dat heeft de minister van Economische Zaken via een vergunningwijziging mogelijk gemaakt. Tegen dit besluit is beroep mogelijk.

Bij het oorspronkelijke ontwerp en de bouw van de KCB is rekening gehouden met een ontwerpbedrijfsduur van 40 jaar, namelijk tot en met 2013. EPZ, de eigenaar van de KCB, heeft aangetoond dat voortzetting van de bedrijfsvoering de komende 20 jaar binnen de geldende technische randvoorwaarden mogelijk is. Door de vergunningwijziging kan de KCB ook na 2013 in bedrijf blijven.

Op 18 maart 2013 heeft de minister het definitieve vergunningbesluit verleend. In het besluit wordt met de gevraagde wijziging ingestemd. Op 20 maart 2013 heeft het ministerie een openbare kennisgeving van het vergunningbesluit gepubliceerd. Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend kunnen tot en met 2 mei 2013 in beroep gaan tegen het vergunningbesluit.

Op 19 september 2012 heeft de eigenaar van de kerncentrale, EPZ, de aanvraag voor vergunningwijziging ingediend. Op 24 oktober 2012 heeft het ministerie een openbare kennisgeving van het ontwerpbesluit gepubliceerd. Tot en met 5 december 2012 kon iedereen reageren (een zienswijze indienen) op het ontwerpbesluit. In deze periode zijn 638 zienswijzen ontvangen, waarvan 54 zienswijzen uniek zijn. De zienswijzen hebben geleid tot 1 aanpassing: de onderbouwing van het vergunningbesluit is op een aantal punten verder verduidelijkt. De vergunning zelf of de vergunningvoorschriften zijn echter niet aangepast

Bijlagen