Eerste zakken conflictvrij tin verlaten Congolese mijn

Op 24 oktober hebben de eerste zakken conflictvrij tin de mijn in Zuid-Kivu, provincie van de Democratische Republiek Congo verlaten en daarmee het officiële startsein gegeven voor CFTI, het initiatief voor conflictvrij tin. Ze luiden het begin in van de aanvoer van mineralen via een gecontroleerde toeleveringsketen buiten de invloedssfeer van gewapende groeperingen.

Nieuwe vooruitzichten
Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Knapen: ‘Na jarenlange uitsluiting van de internationale handel, hetgeen leidde tot massale werkloosheid onder mijnwerkers, kunnen dankzij het CFTI (Conflict-Free Tin Initiative) de werkzaamheden in één van de mijnen in Zuid-Kivu worden hervat. De eerste zak conflictvrij tin brengt ons een stap dichter bij nieuwe vooruitzichten voor deze veelgeplaagde regio, waar eindelijk iets goeds kan worden bewerkstelligd.’

Traceringssysteem
Een team bestaande uit allerlei stakeholders, waaronder vertegenwoordigers van de Congolese regering, de Verenigde Naties, de BGR (de Duitse federale geologische dienst), de lokale projectmanager van het ITRI Tin Supply Chain Initiative (iTSCi), het lokale bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld, heeft de mijn als conflictvrij aangemerkt. Dit is de eerste stap van het pilotproject. Met steun van deze stakeholders is er een robuust tracingssysteem in het leven geroepen. De toeleveringsketen telt tenminste 6 niveaus van mijn tot eindgebruiker die elk bepalend zijn voor het welslagen van dit project.

Neutrale bemiddelaar
De Nederlandse regering heeft als neutrale bemiddelaar de partners uit alle delen van de toeleveringsketen, van mijn tot smelter en eindgebruiker, bij elkaar gebracht. De partners uit het bedrijfsleven in de CFTI-pilot zijn Koninklijke Philips, Tata Steel, Motorola Solutions, Fairphone, HP, Research in Motion (RIM), Alpha, AIM Metals & Alloys, Malaysia Smelting Corporation Berhad (MSC), Traxys, ITRI en de lokale exporteurs en mijncoöperaties. Ook de Verenigde Staten en het Regionale Programma voor Ruimtelijke Ontwikkelings Initiatieven van het Zuidafrikaanse ministerie van Handel en Industrie zijn betrokken bij de totstandkoming van het CFTI.

Betrokkenheid
De staatssecretaris is verheugd over de resultaten tot dusver, maar realiseert zich terdege dat er geen garanties zijn voor succes in de toekomst: ‘Dat staat of valt met de betrokkenheid van het bedrijfsleven en de veiligheidssituatie in Zuid-Kivu. Ik roep alle betrokkenen op hun goede werk voort te zetten en nodig anderen uit zich aan te sluiten bij dit initiatief.’