Minister Verhagen met Nederlandse bedrijven naar Beieren

Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) brengt met 15 Nederlandse bedrijven dinsdag 9 en woensdag 10 oktober 2012 een bezoek aan Beieren.

In München spreekt Verhagen met zijn Beierse collega minister Zeil over de economische betrekkingen tussen Nederland en Beieren. Ook wordt gesproken over de manier waarop Nederlandse bedrijven kunnen profiteren van de zogeheten ‘Energiewende’, de verduurzaming van de Duitse energiehuishouding.

Automotive sector

Op dinsdag 9 oktober woont Verhagen een bijeenkomst bij waar Nederlandse High Tech bedrijven potentiële Duitse zakenpartners ontmoeten. Vervolgens bezoekt hij het hoofdkantoor van autobouwer BMW. Met name voor Nederlandse ondernemers in de automotive sector liggen grote kansen in Beieren.

Energie

Op woensdag 10 oktober spreekt Verhagen met de meereizende ondernemers en hun Duitse collega’s over de wijze waarop Nederlandse kennis en kunde van pas kunnen komen bij het vergroten van aandeel hernieuwbare energie en een betrouwbare energievoorziening. Nederlandse bedrijven behoren tot de top van de wereld als het gaat om het exploiteren en vervoeren van gas, het ontwikkelen van slimme energienetwerken en technologie voor het opwekken van duurzame energie.

Minister Verhagen wordt vergezeld door onder andere chipfabrikant NXP, navigatiespecialist TomTom, industriële onderneming VDL groep, verkeersdeskundigen van Peek Traffic, Designbureau Van Berlo Studio’s, netwerkbedrijf TenneT en energiebedrijven GasTerra en Gasunie.

Kansen voor Nederlandse ondernemers

Het zuiden van Duitsland is goed voor 40% van de hele Duitse economie. De groei ligt er hoger en de werkloosheid lager dan het Duitse gemiddelde. Toch gaat slechts 25% van de Nederlandse export naar Duitsland naar het zuiden. Voor Nederlandse ondernemers in de sectoren energie, high tech en logistiek liggen dan ook kansen in het zuiden van Duitsland en in Beieren in het bijzonder.