Provincie en Rijk “Koersvast voor Zeeland”

De demografische ontwikkelingen in Zeeland, stellen forse eisen aan de economie, woningbouw en voorzieningen. Minister Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Gedeputeerde Van Heukelom hebben daarom op maandag 17 september in Middelburg het convenant "Koersvast voor Zeeland" ondertekend.

Het convenant telt ruim twintig afspraken op het gebied van economie, wonen, zorg en onderwijs. Het convenant geeft de regio de ruimte om te experimenteren. Verder is er aandacht voor het slimmer benutten van de mogelijkheden binnen de bestaande regels, maar ook voor het aanpassen van deze regels wanneer dat nodig en mogelijk is.

Het ministerie en de provincie Zeeland betalen samen een aantal onderzoeken, waaronder een verkenning van de kansen op het gebied van grensoverschrijdende samenwerking en een monitor die de kansen op arbeidsmarkt volgt.

Het ministerie draagt verder bij aan 'Maatschappelijke Kosten-Baten Analyse (MKBA) Wonen, Voorzieningen en Economie'. Daarin wordt een aantal toekomstscenario's geschetst en de daarmee gemoeide kosten in beeld gebracht.

De afspraken in het convenant spitsen zich toe op de regio Zeeuws-Vlaanderen, waar demografische veranderingen als bevolkingsdaling, vergrijzing en ontgroening het meest aan de orde zijn. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt met de regio Schouwen-Duiveland, waar deze ontwikkelingen zich nog gaan voordoen.

Bestuurders van de betrokken gemeenten en een tiental Zeeuwse maatschappelijke organisaties ondertekenden ondersteuningsverklaringen. De afspraken worden door provincie Zeeland, gemeenten en partijen uit het maatschappelijk middenveld verder uitgewerkt tot een ‘Uitvoeringsagenda Leefbaarheid, Bevolkingsontwikkeling en Jeugd’.

Lees voor meer informatie en het convenant het bericht op de site van de provincie.