Internationaal luchttransportcommando bewijst nut

“Luchttransport is schaars, duur en veel gevraagd. Het is dus belangrijk dat de toestellen efficiënt worden ingezet.” Dat zei Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Sander Schnitger vandaag tijdens de eerste commandowisseling bij het European Air Transport Command (EATC) op Vliegbasis Eindhoven, sinds de oprichting in september 2010.  De Franse generaal-majoor Pascal Valentin nam het bevel over de internationale militaire luchttransportvloot over van zijn Duitse collega Jochen Both.

Het EATC waarin België, Duitsland, Frankrijk en Nederland samenwerken heeft zijn nut bewezen. De inzet van meer dan 160 militaire transport- en tankvliegtuigen van de deelnemende landen is daardoor efficiënt en effectief. Naast de planning en uitvoering van missies houdt het internationale luchtcommando zich tevens bezig met training en vliegveiligheid. Ook andere landen kunnen deelnemen. Spanje heeft inmiddels een waarnemerfunctie.

Verschillende nationaliteiten

De meer dan 160 toestellen hebben het eigen land wel als thuisbasis. Op het Eindhovense commandocentrum werken wel 200 militairen van verschillende nationaliteiten samen. Volgens kolonel Bas Pellemans gaat dat gepaard met diverse economische impulsen. “Medewerkers vestigen zich hier. Denk aan het positieve effect voor scholen, huisvesting en dergelijke”, aldus de commandant van vliegbasis Eindhoven.