Start continue screening in de kinderopvang in 2013

Het kabinet heeft besloten dat  medewerkers van kinderdagverblijven, gastouders en peuterspeelzalen vanaf 2013 continu gescreend worden. Dit om de veiligheid in de kinderopvang te vergroten.

Zodra iemand met Justitie in aanraking komt, wordt door de Dienst Justis van het Ministerie van Veiligheid en Justitie bekeken of diegene kan blijven werken in de kinderopvang. Als dat niet het geval is, dan gaat er een signaal naar de gemeente en de GGD. De  screening wordt in twee fasen ingevoerd. De eerste fase start in het voorjaar van 2013, de tweede fase in 2016. Dit schrijven minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie vandaag aan de Tweede Kamer. De commissie Gunning adviseerde in april 2011 de screening van medewerkers aan te scherpen naar aanleiding van een grote Amsterdamse zedenzaak. Minister Kamp: ‘We hebben al eerder maatregelen genomen om de veiligheid van kinderen in de opvang te vergroten, zo controleren we meer risicogericht. Dit is een belangrijke volgende stap.’

In het voorjaar van 2013 wordt op basis van bestaande gegevens van gemeenten, UWV en de Kamer van Koophandel een bestand opgebouwd van mensen die in een kinderdagverblijf, als gastouder of in een peuterspeelzaal werken. Zij worden vanaf dan continu gescreend. Stagiairs, uitzendkrachten en vrijwilligers moeten voorlopig nog elke twee jaar een nieuwe Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen. In 2016 is er een centraal register waarin iedereen is opgenomen die in de kinderopvang werkt, ook stagiairs, uitzendkrachten en vrijwilligers. Vanaf dat moment kan iedereen in de kinderopvang volledig en continu gescreend worden. De kinderopvangbranche is op dat moment één van de weinige branches die beschikt over een overzicht van alle medewerkers en loopt daarmee voorop. Het kabinet gaat hiermee verder dan het advies van de commissie Gunning. Deze commissie adviseerde elke twee jaar een VOG aan medewerkers te vragen.

Nieuwe medewerkers in de kinderopvang zullen ook na de invoering van continue screening in 2013, voordat zij met hun werk beginnen, een VOG moeten overleggen die maximaal twee maanden oud is. Bij de VOG-aanvraag wordt zowel gekeken naar strafbare feiten in Nederland als in het buitenland.