Rotterdam vaart uit voor piratenjacht

Het amfibisch transportschip Hr. Ms. Rotterdam is vandaag uit Den Helder vertrokken voor deelname aan antipiraterij-missie Ocean Shield. 

Eenmaal in de wateren rond Somalië krijgen de ongeveer 320 bemanningsleden gezelschap van de staf van het NAVO-eskader onder leiding van commandeur Ben Bekkering. Die leidt de missie op dit moment vanaf het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. Evertsen.

Boordhelikopters

Het 166 meter lange Landing Platform Dock (LPD) biedt voldoende ruimte om extra eenheden en materiaal van alle krijgsmachtdelen aan boord te nemen. Speciaal voor deze reis zijn 2 Cougars van het Defensie Helikopter Commando ingescheept als boordhelikopters. 

Scan Eagle

De landmacht gaat inlichtingen verzamelen met behulp van het onbemande verkenningsvliegtuig Scan Eagle. Ook levert dit krijgsmachtdeel het medisch personeel voor het hospitaal aan boord. Verder neemt de Rotterdam een hydrografische-meteorologische eenheid mee, tolken en 8 vaartuigen, waaronder 4 zeer snelle FRISC-motorboten. 

Mariniers

De FRISC’s worden gebruikt door teams van het Korps Mariniers die speciaal zijn getraind in proactieve antipiraterij-acties, zoals het boarden van verdachte schepen, patrouilles tot vlak onder de kust en het overmeesteren van piraten. 

Kerstmis

Kapitein-ter-zee Huub Hulsker, commandant van Hr. Ms. Rotterdam: “De middelen die ik als commandant tot mijn beschikking heb, zijn geweldig. Daarmee zijn we flexibel inzetbaar en kunnen alles aan.”
Bij het vertrek werden de bemanningsleden uitgezwaaid door honderden familieleden en vrienden. Volgens planning kan het thuisfront hun dierbaren voor Kerstmis weer verwelkomen.