Doorzoekingen in onderzoek faillissementsfraude

De FIOD heeft woensdag in samenwerking met de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland (BR NON) op vijftien locaties doorzoekingen gedaan in een strafrechtelijk onderzoek naar faillissementsfraude, belastingfraude en verduistering.

De hoofdverdachte is een BV-handelaar die zich ook als zodanig presenteert via een website op internet. Hij koopt vermoedelijk BV’s op met grote financiële problemen. Een groot aantal van dergelijke overnamen van vennootschappen met financiële problemen is uiteindelijk failliet verklaard. Administraties werden niet overgelegd aan de curator waardoor deze geen inzicht had in de oorzaak van het faillissement en in eventuele activa. Desondanks is in een aantal gevallen toch vastgesteld dat activa in het zicht van het faillissement zijn onttrokken. In een enkel geval zijn na overname van de vennootschap nog goederen besteld die uiteindelijk niet zijn betaald.

Bij de doorzoekingen is gezocht naar bewijsmiddelen voor faillissementsfraude. Daarbij zijn administratie en computers in beslaggenomen. Daarnaast is beslag gelegd op onroerend goed, bankrekeningen en een auto. Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.