Rutte: overlijden Komrij treurig nieuws

In een reactie op het overlijden van Gerrit Komrij noemt minister-president Rutte Komrij een groot schrijver. 'Zijn bloemlezingen van de Nederlandse poëzie zijn standaardwerken.'

Dat zei minister-president Rutte op zijn persconferentie na afloop van de ministerraad.

Volgende week vrijdag is de laatste ministerraad voor het zomerreces. Ook is er dan een Rijksministerraad. ' Wij hebben alle premiers van het Koninkrijk uitgenodigd om deze vergadering bij te wonen. 'Volgens Rutte is dat een goede gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen over tal van onderwerpen, 'van begroting tot juridische kwesties'.

Verder zijn in de ministerraad de volgende besluiten genomen:

  • Herziening toezicht op de advocatuur
    De Nederlandse orde van advocaten krijgt een nieuw, onafhankelijk college van toezicht dat eindverantwoordelijk wordt voor het toezicht op advocaten.
  • Adolescentenstrafrecht
    Het kabinet gaat criminaliteit van risicojongeren beter en effectiever aanpakken met het wetsvoorstel voor adolescentenstrafrecht dat een breed pakket aan maatregelen bevat.
  • Mediawet
    Vanaf 2016 bestaat het publieke omroepbestel uit maximaal 8 omroepen, waarvan 6 op basis van leden. Daardoor kan de uitvoering van de taak van de omroep eenvoudiger en minder kostbaar gebeuren.

Inleidend statement

Dames en heren,de Tweede Kamer is met reces kan ik u mededelen. Zij hebben gisteren nog tot na middernacht vergaderd. Mijn collega Fred Teeven – die tot het laatst is gebleven – had vanochtend wel even behoefte aan een extra kopje koffie. De Eerste Kamer en het kabinet gaan nog wel een week door. De Eerste Kamer zal volgende week nog een aantal belangrijke wetsvoorstellen behandelen. Dat zijn wetsvoorstellen die voortvloeien uit het Begrotingsakkoord. Wij hebben volgende week ook nog een ministerraad en een Rijksministerraad. Ik heb alle premiers van het Koninkrijk, dus de drie collega’s, uitgenodigd om daar bij te zijn, zodat we nog een keer heel goed kunnen spreken over een aantal onderwerpen die het Koninkrijk als geheel aangaan en dan in het bijzonder kwesties rondom begroting en een aantal juridische vragen. Vandaag hebben we in de ministerraad de nodige besluiten genomen. Ik wil er een paar toelichten. Er is gesproken over het wetsvoorstel herziening toezicht op de advocatuur. Advocaten hebben binnen onze rechtsorde een bijzondere positie. Daarom wordt gecontroleerd of zij hun voorschriften ook echt goed naleven en geen misbruik maken van hun privileges. Deze controle voldoet op dit moment niet meer aan de eisen van de tijd en met dit wetsvoorstel dat nu klaar is wordt het een en ander aangescherpt. En advocaten die zich niet aan de regels houden, worden tuchtrechtelijk hard aangepakt.

Het tweede wetsvoorstel wat vandaag is behandeld en wordt doorgezonden is het wetsvoorstel adolescentenrecht. Dit wetsvoorstel past in de ontwikkelingen die we de laatste jaren met elkaar in gang hebben gezet om Nederland veiliger te maken. De pakkans verhogen, sneller en in veel gevallen ook strenger straffen. Snellere procedures, zodat er minder tijd zit tussen een delict en een straf. Afgelopen week heb ik tijdens een werkbezoek aan Amsterdam gezien hoe dit gaat. De top 600, de veelplegersaanpak in Amsterdam zeer succesvol. Inmiddels is het aantal overvallen in Amsterdam met een kwart teruggelopen. 30 organisaties werken samen. Ik was daar te gast van een van de tien interventieteams, een team in de Bijlmer waar 60 van deze 600 figuren die bijzondere aandacht van de politie hebben en er werken 8 agenten en collega’s zeer gericht om dat probleem op te lossen en dus niet zoals vroeger dat iemand begaat een overtreding en dan gaan we die persoon om die reden vervolgen. Nee, we hebben die persoon in beeld en als die overtredingen begaat, is dat reden om natuurlijk weer bijzondere aandacht te hebben, maar we hebben de hele persoon in beeld. Niet alleen de persoon, ook de familie, ook de broertjes en zusjes en het blijkt te werken. Dus het is echt een succesvolle aanpak van Eberhard van der Laan en zijn team en in dat kader past ook dit adolescentenstrafrecht, want dat richt zich in het bijzonder op een samenhangend sanctiepakket voor de groep tussen 15 en 23 jaar.

Dan de mediawet. Daarmee geven we uitvoering aan het regeerakkoord. We willen naar een eenvoudiger publieke omroepbestel. Vanaf 2016 bestaat dat uit maximaal 8 omroepen, waarvan 6 op basis van leden en daardoor kan de uitvoering van de taak van de omroep eenvoudiger worden en kunnen veel kostbare kosten worden voorkomen en dat leidt dus ook tot een forse besparing.

Tot slot, vandaag, wil ik met u stilstaan bij het ons vanochtend bereikte treurige nieuws van het overlijden van oud-dichter des Vaderlands Gerrit Komrij. Een groot schrijver. Zijn werk werd bewonderd en mag ik zeggen, zijn kritieken werden bevreesd en waren bevreesd. Voor velen, ook voor mij, vormde hij de eerste kennismaking met de poëzie, want wie is er niet opgegroeid met zijn prachtige bloemlezingen van de Nederlandse poëzie die door zijn hele loopbaan zijn bijgewerkt en uiteindelijk twee zeer kloeke delen omvat, waarin de hele Nederlandse poëzie vanaf de zeer vroege tijd, twaalf/dertiende eeuw tot en met het heden op een prachtige wijze is vertegenwoordigd, los uiteraard van zijn eigen gedichten en zijn eigen andere werken.