Eerste patrouillevaartuig Holland-klasse in dienst (video)

Met de indienststelling vandaag te Den Helder is patrouilleschip Holland officieel een van Harer Majesteits (Hr. Ms.) marinevaartuigen. Hr. Ms. Holland is de naamgever van de Hollandklasse, een serie van in totaal 4 Ocean-going Patrol Vessels. De 108 meter lange patrouilleschepen zijn wereldwijd inzetbaar voor uiteenlopende taken: van kustbewaking, scheepscontroles en anti-drugsoperaties, tot terrorisme- en piraterijbestrijding.

VROLIJKE FANFAREMUZIEK

INTERVIEWER: De Holland is vandaag Hr. Ms. Holland geworden.

Ja, wat betekent dat voor de Koninklijke Marine?

KAPITEIN-LUITENANT VAN DEN BERG: Dat betekent veel voor de marine.

Dat betekent eigenlijk een nieuw begin.

Een nieuwe scheepsklasse die in dienst komt.

Efficiënt, effectief, weinig mensen aan boord daarmee gaan we de toekomst in in antipiraterij-operaties antidrugs-operaties en noodhulpverlening.

OPGEWEKTE FANFAREMUZIEK

KAPITEIN VAN DEN BERG: Voor mezelf en de bemanning is dit een mijlpaal.

De overgang van patrouilleschip naar Hr. Ms. Holland is een symbolische stap, het lijkt een kleine stap maar voor ons heeft dat een belangrijke betekenis: we zijn deel van de vloot.

MARINIERS: Hoezee, hoezee, hoezee.

INTERVIEWER: We hebben net een uitgebreide ceremonie gehad wat erbij hoort om volgens de marinetraditie een schip in dienst te stellen, wat voelde u daarbij?

KAPITEIN VAN DEN BERG: Wat voelde ik? Het is een drukke dag voor mij.

Maar het geeft wel een heel dankbaar gevoel.

Een blij gevoel, want het is nu Hr. Ms. Holland en gevoelsmatig is dat een stap die we gemaakt hebben nu en we zijn nu onderdeel van de Koninklijke Marine.

“Het bewijs dat civiel-militaire samenwerking en innovatie daadwerkelijk tot prachtige resultaten leidt, drijft hier onder onze voeten: het patrouilleschip Harer Majesteits Holland”, aldus Defensieminister Hans Hillen bij de indienststelling. “Dit toppunt van technologisch vernuft vaart straks niet meer met 200, maar met slechts 50 man over de wereldzeeën. Door het gebruik van niet draaiende radars en camera’s in de unieke mast, kan het schip bovendien tot dicht onder de kust worden ingezet.”

Het vaartuig werd aan de vloot toegevoegd door de Commandant Zeestrijdkrachten Matthieu Borsboom. Dit gebeurde in het bijzijn van de nieuwe Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp en minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Wereldtop

De aanwezigheid van Verhagen benadrukte het economische belang van civiel-militaire samenwerking. “Onze maritieme sector is een hooggespecialiseerde sector, die tot de wereldtop behoort. De internationale belangstelling is niet voor niks groot en er zijn volop exportkansen.” Hr. Ms. Holland is volgens Verhagen een uitstekend voorbeeld van geslaagde samenwerking in de topsectoren High Tech en Water. Defensie, regionale overheden, kennisinstellingen en bedrijven als Damen, Imtech en Thales brachten hun kennis en kunde in om samen het ‘schip van de toekomst’ te maken. 

Huidige dreiging

Met de Ocean-going Patrol Vessels (OPV’s) past de marine haar vloot aan aan de huidige dreiging in de wereld. Piraterij komt steeds vaker voor, evenals anti-drugsoperaties. Ook de vraag om noodhulp wordt vaker gesteld. Hiervoor zijn de flexibel inzetbare OPV’s uitermate geschikt. Met een snelle motorboot van het type FRISC aan boord zijn piraten en drugssmokkelaars snel te onderscheppen. Ook kunnen de schepen veel evacués aan boord nemen en hebben ze een grote kraan om noodgoederen te laden en lossen.

Beproeving

Aan de indienststelling ging een intensief traject vooraf. Na de doop op 2 februari 2010 door Koningin Beatrix is de Holland aan een lange reeks beproevingen onderworpen. Begin april 2011 volgde bijvoorbeeld een uitgebreide proefvaart. De bemanning van de Holland verdubbelde voor die gelegenheid met medewerkers van de Defensie Materieel Organisatie, Damen Schelde Naval Shipbuilding en het Marinebedrijf. Zij onderzochten of alle systemen werkten en aan de veiligheidseisen voldeden. Zo onderging het schip succesvol de enorme krachten van het vurende 76-millimeter Oto Melara-kanon.