Benoeming voorzitter Gezondheidsraad

De ministerraad heeft er op voorstel van minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport mee ingestemd om prof. dr. W.A. (Pim) van Gool voor te dragen voor benoeming tot voorzitter van de Gezondheidsraad. 

De benoeming is voor een periode van vier jaar en gaat in op 1 september 2012. Naast het voorzitterschap van de Gezondheidsraad blijft de heer Van Gool als hoogleraar Neurologie verbonden aan het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam.

De heer Van Gool (1957) studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde  op dierexperimenteel onderzoek naar hersenveroudering, verricht bij het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring in de gezondheidszorg en wetenschap. In 2000 werd hij benoemd tot hoogleraar in de neurologie, in het bijzonder de dementieën. In dit verband deed hij onderzoek naar doelmatige diagnostiek, nieuwe geneesmiddelen, preventie van dementie en prionziekten. Daarnaast heeft hij zich beziggehouden met onderwerpen buiten de neurologie zoals onderzoek bij verstandelijk gehandicapten, primaire gezondheidspreventie en forensische psychiatrische aandoeningen.

Sinds 2005 is de heer Van Gool al verbonden aan de Gezondheidsraad. Hij was als lid en voorzitter actief in verschillende Gezondheidsraadcommissies, landelijke richtlijnen werkgroepen en wetenschappelijke en maatschappelijke adviesraden. Internationaal is hij actief in het European Dementia Prevention Initiative en als lid van één van de permanente wetenschappelijke adviesgroepen van de European Medicines Agency (EMA).

De heer Van Gool volgt prof. dr. Louise J. Gunning-Schepers op.