Spelregels voor aanbesteden snel uitgewerkt

De spelregels bij het aanbesteden van overheidsopdrachten worden op korte termijn uitgewerkt in een zogeheten proportionaliteitsgids. Dat schrijft minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) aan de Tweede Kamer na overleg met werkgeversorganisaties, Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), inkopers en een schrijfteam dat de gids uitwerkt.

Overleg was nodig om te zorgen dat de spelregels juridisch houdbaar zijn en door alle betrokken partijen worden ondersteund.

Spelregels

De spelregels worden vrijdag 6 juli 2012 in de ministerraad besproken. Bij een akkoord van de ministerraad worden de spelregels openbaar en kan de gehele aanbestedingswet door de Eerste Kamer worden behandeld, waarmee de nieuwe wet weer een stap dichterbij komt.

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft, op initiatief van Kamerleden Schouten en Ziengs, bij de behandeling van de nieuwe aanbestedingswet aangedrongen op het wettelijk vastleggen van spelregels waar aanbestedende diensten als provincies, gemeenten en de rijksoverheid zich aan moeten houden. Een afwijking van de regels moet goed gemotiveerd worden. Een schrijfteam van ondernemers, inkopers en vertegenwoordigers van de overheid werkt aan deze klus.

Kansen

De nieuwe aanbestedingswet moet er voor zorgen dat met name ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf meer kansen krijgen op het uitvoeren van overheidsopdrachten. Bovendien moet de nieuwe wet zorgen voor minder administratieve lasten voor ondernemers die meedingen naar overheidsopdrachten.