‘Verschuiving in de wereldeconomie biedt Nederland kans’

´Verschuivingen in de wereldeconomie zijn niet de schuld van de huidige economische tegenspoed. Als handelsland liggen er voor Nederland buiten Europa juist kansen om sneller uit de crisis te komen. De opkomende economieën zorgen wel voor meer concurrentie zodat we economisch beter moeten presteren.´

Advies SER

Met deze woorden onderschreef minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) een van de constateringen van de Sociaal-Economische Raad (SER) in het advies ‘Verschuivende Economische Machtsverhoudingen’. De bewindsman nam het advies woensdag 27 juni 2012 in ontvangst uit handen van SER-voorzitter Rinnooy Kan.

Topsectorenaanpak

Volgens de SER vormen innovatie, meer aandacht voor duurzaamheid en een actieve internationale aanpak de basis om die kansen te verzilveren. Met het topsectorenaanpak en intensieve economische diplomatie is het kabinet ondernemers en onderzoekers daarbij van dienst. De SER wijst er verder op dat soepele toegang voor kennismigranten essentieel is voor de vestiging van ondernemingen uit de opkomende economieën in Nederland. Volgens minister Verhagen is het nodig dat dit en een volgend kabinet hieraan meer aandacht te besteden.

China, India en Brazilië

Het kabinet steunt de aanbeveling van de SER dat er op het gebied van onderzoek en ontwikkeling meer kan worden samengewerkt met landen als China, India en Brazilië.