Verhagen: ‘Economische groeicijfers lichtpuntje’

De cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de economische groei in het eerste kwartaal van dit jaar zijn een lichtpuntje maar het is nog te vroeg om te juichen. Dat zegt minister Verhagen dinsdag 26 juni 2012 in een reactie.

Krimp verandert in groei

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat de economische groei in het eerste kwartaal van dit jaar 0,3 procent bedroeg. Het laatste kwartaal van 2011 kende nog een krimp van 0,3 procent.

Bedrijven en burgers

De economische groei in het eerste kwartaal van het jaar ten opzichte van de voorgaande drie maanden wordt vooral veroorzaakt door bestedingen van de overheid. ‘Duurzaam herstel kan uiteindelijk alleen komen van bedrijven en burgers,’ zegt Verhagen.

Snelle hervormingen

Om de economie echt weer op gang te krijgen moeten volgens de minister de overheidsfinanciën op orde gebracht worden en het groeivermogen van de economie worden versterkt. 'We moeten snel de hervormingen doorvoeren waar vijf partijen zich in het Lenteakkoord achter hebben geschaard', aldus de bewindsman. 'Dat is de manier om het vertrouwen in de economie te herstellen.'