Nieuwe aanvraag- en wijzigingsformulieren exploitatie kinderopvang

Organisaties in de kinderopvang kunnen met onmiddellijke ingang alleen nog met de nieuwe formulieren (voorzien van de datum juni 2012) bij de gemeente een aanvraag tot exploitatie of een wijziging in de gegevens doorgeven.

In deze nieuwe versie van de formulieren (voorzien van het kenmerk ‘juni 2012’) is een aantal wijzigingen aangebracht ten opzichte van de vorige versie (met de datum januari 2012), in samenhang met wijzigingen in de regelgeving en in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP). Oudere versies van de formulieren (gedateerd januari 2012 of eerder) worden niet meer door gemeenten in behandeling genomen, aangezien ze niet langer conform de regelgeving en het LRKP zijn. 

Zo is het per eind juni technisch mogelijk om alle opvanglocaties van gastouders in het LRKP te registreren en is dat vanaf 1 oktober ook wettelijk verplicht. Het is daarom nu niet langer mogelijk om een wijziging van opvanglocatie met het wijzigingsformulier gastouderopvang door te geven. Indien de gastouder op een andere opvanglocatie wil gaan opvangen, in plaats van of naast de huidige opvanglocatie, dan dient altijd een nieuwe aanvraag tot exploitatie voor die nieuwe locatie te worden ingediend. Stopt de gastouder met de opvang op een geregistreerde opvanglocatie, dan wordt dit met een wijzigingsformulier aan de gemeente doorgegeven, die de registratie van deze voorziening voor gastouderopvang in het LRKP vervolgens beëindigt. 

Daarnaast is in het aanvraagformulier gastouderopvang niet langer de verplichting opgenomen om een pedagogisch beleidsplan aan te leveren bij een aanvraag tot exploitatie van een voorziening voor gastouderopvang. Op het aanvraagformulier wordt nu nog slechts het versienummer of de datum van het relevante pedagogisch beleidsplan vermeld.