Hindoe Raad officieel erkend als zendende instantie

De Hindoe Raad Nederland is officieel erkend als zendende instantie voor de Dienst Geestelijke Verzorging van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie en Radj Bhondoe (voorzitter Hindoe Raad Nederland) hebben hiervoor vandaag in Den Haag een overeenkomst getekend.

Als officieel erkende zendende instantie draagt de Hindoe Raad Nederland in de justitiële inrichtingen bij aan een humane detentie. Gedetineerden worden door de raad vanuit hun eigen traditie begeleid en ondersteund in hun religieuze leven.

De erkenning van de Hindoe Raad Nederland volgt op de voorlopige erkenningsovereenkomst die drie jaar geleden werd gesloten. Deze voorlopige overeenkomst gold voor een periode van drie jaar, met een evaluatie na twee jaar. Het evaluatierapport is begin juni opgeleverd. Uit de evaluatie blijkt onder meer dat de Hindoe Raad Nederland als zendende instantie naar behoren functioneert en voldoende representatief is voor de verschillende stromingen binnen de Nederlandse Hindoegemeenschap.

Staatssecretaris Teeven wenste de Hindoe Raad Nederland veel succes bij het werk als zendende instantie. "Juist tijdens de detentie kan de geestelijke verzorging ingeslotenen steun bieden en hen de weg wijzen naar een ander en beter leven. En dat laatste, dáár draait het uiteindelijk toch allemaal om - bij uw werk en bij het mijne", sprak Teeven.

Staatssecretaris Teeven ontving uit handen van de heer Bhondoe de autobiografie van geestelijk leider Mahatma Gandhi en een sjaal in de kleur oranje, een kleur die Nederlanders verbindt maar ook een symbolische kleur in het Hindoeïsme.

Dienst Geestelijke Verzorging

De Dienst Geestelijke Verzorging is een landelijke dienst van DJI en adviseert de politieke en ambtelijke leiding van DJI over de geestelijke verzorging in de justitiële inrichtingen. De dienst is gericht op samenwerking met justitiële en maatschappelijke organisaties draagt bij aan een humaan detentieklimaat.

Staatssecretaris Teeven en voorzitter Bhondoe van de Hindoe Raad Nederland tekenden de overeenkomst voor de erkenning van de Raad als zendende instantie voor de Dienst Geestelijke Verzorging van DJI.